Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci si v Česku neškrtnou? Lidé se bojí a bouří

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Odpůrců přijímání uprchlíků v ČR v uplynulém půl roce přibylo. Podle říjnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) se počet lidí, podle nichž by republika vůbec neměla přijímat uprchlíky ze zemí s válečným konfliktem, zvýšil o deset procentních bodů na 68 procent. V porovnání s loňským říjnem, kdy dosáhl svého maxima 69 procent, se však jejich počet téměř nezměnil.

S příjímáním uprchlíků do doby, než budou schopni vrátit se do své země, souhlasí 24 procent veřejnosti. To je zhruba stejně jako loni v říjnu, ale o 11 procentních bodů méně než letos na jaře. Problém s tím, aby Česko přijalo uprchlíky z válečných zemí a nechalo je usadit se zde, nemají jen dvě procenta lidí.

Podle zjištění CVVM většina veřejnosti vnímá uprchlíky jako výraznou hrozbu pro bezpečnost Česka, Evropy a celého světa. V případě bezpečnosti ČR se obavy Čechů od dubna ještě zvýšily, a to o čtyři procentní body na 72 procent. V případě možného ohrožení evropské bezpečnosti a světového míru se nezměnily a zůstaly na 82, respektive 72 procentech.

Češi podle CVVM většinou odmítají přijímání uprchlíků z oblasti Blízkého východu a severní Afriky a proti jejich přijímání jsou většinou i tehdy, pokud by jejich odmítání mělo znamenat ztrátu peněz z fondů EU. Souhlas s přijímáním těchto uprchlíků v říjnu vyjádřilo 12 procent dotázaných, sedm procent nedokázalo odpovědět, ostatní byli proti.

Naproti tomu k přijímání uprchlíků z Ukrajiny jsou Češi vstřícnější, nicméně i v jejich případě převažuje nesouhlas s jejich přijímáním nad souhlasem. Pro přijímání ukrajinských uprchlíků se vyslovilo 35 procent lidí, proti bylo 81 procent.

"Obecně vstřícnější k přijímání uprchlíků jsou dotázání s pravicovou politickou orientací, zajímající se o politiku a absolventi vysokých škol. S přijímáním uprchlíků z Ukrajiny souhlasí častěji i lidé s dobrou, případně 'ani dobrou, ani špatnou' deklarovanou životní úrovní vlastní domácnosti. Naopak proti přijímání uprchlíků se častěji a silněji vymezují ti, kdo uprchlíky pokládají za hrozbu," uvedli autoři průzkumu.

O aktuální situaci kolem uprchlíků se zajímá nepatrně více lidí než v dubnu, a to 49 procent lidí, což je však druhý nejnižší výsledek od října 2015. Zbylých 51 procent dotázaných o toto dění nemá zájem.

CVVM provedlo průzkum v době do 13. do 26. října a dotazovalo se v něm na otázky ohledně přijímání uprchlíků tisícovky lidí starších 15 let.

Témata:  uprchlíci Češi průzkumy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy