Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi si připomínají konec války a Den válečných veteránů

Lidé si na Vítkově připomínají konec války
Lidé si na Vítkově připomínají konec války
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Lidé v Česku si dnes připomenou Den válečných veteránů a sté výročí ukončení první světové války. Na pražském Vítkově se uskuteční pietní akt a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) vyznamená 17 veteránů, vojáků ve výslužbě či odbojářů. Památku veteránů uctí například také v Brně a v pražské katedrále svatého Víta. Na veterány a oběti války budou Češi vzpomínat i při bohoslužbách a veřejných shromážděních.

Pietního aktu na Vítkově se zúčastní také náčelník generálního štábu Aleš Opata, představitelé státní správy a samosprávy a Československé obce legionářské i dalších veteránských organizací. Metnar udělí dvěma osobnostem Záslužný kříž ministra obrany ČR II. stupně, dalších 15 lidí dostane ministerský záslužný kříž III. stupně. Jeden válečný veterán bude povýšen. V Praze se vzpomínková akce odehraje také třeba na Olšanských hřbitovech.

Ve svatovítské katedrále večer Filharmonie Hradec Králové vystoupí se skladbou Modlitba naděje od Juraje Filase, na úvod večera promluví generál Petr Pavel, biskup Václav Malý a pražský arcibiskup Dominik Duka.

V Brně pořádá armáda pietní akt na ústředním hřbitově. Na brněnském Moravském náměstí budou moci lidé jako hold veteránům zapichovat k pomníku vojáka malé dřevěné kříže.

Jedenáctý listopad, kdy byla uzavřena dohoda o příměří na západní frontě ve válce, která získala přídomek první až po vypuknutí druhé světové války, se postupem času stal připomínkou všech válečných veteránů. Jejich symbolem je květ vlčího máku, který si lidé připevňují na oblečení. V České republice se připomíná od roku 2001.

Témata:  I. světová válka Den válečných veteránů oslavy konce války Vítkov

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy