Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Požár v Letech hasí těžká technika, hoří hala s elektroodpadem

požár
požár
Foto: Pixabay

Hasiči dnes ráno stále pokračují v hašení haly s elektroodpadem v Letech u Prahy. Plameny dostaly pod kontrolu po téměř deseti hodinách od nahlášení v 5:41 ráno. Povolaný statik konstatoval nebezpečné narušení objektu a nařídil demolici, řekl ČTK mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel. Nikdo se během zásahu nezranil, škoda na uskladněném materiálu je odhadnuta na pět milionů korun.

Hala o rozměrech zhruba 40 krát 70 metrů začala hořet v sobotu před 20:00. Velitel zásahu vyhlásil třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř možných, na místo se sjelo 22 jednotek hasičů, více než 40 vozidel a přibližně 130 hasičů.

Z místa stoupal během noci hustý toxický kouř, podle Gabriela se ale díky příznivým podmínkám šířil do neobydlené oblasti. "Přesto místo monitorovala výjezdová skupina chemické laboratoře HZS Kamenice," uvedl Gabriel.

Hasičům na místě pomáhá množství speciální techniky, jako například velkoobjemové kontejnerové čerpadlo s výkonem 4250 litrů za minutu, které pomáhá dopravovat vodu z více než 900 metrů vzdálené řeky Berounky. Povolán byl tankovací kontejner ze stanice Rakovník, který doplňuje naftu do cisteren. Na místo dorazila speciální těžká technika ze záchranného útvaru ve Zbirohu.

Před 6:00 začali hasiči provádět demoliční práce, využívají k tomu speciální Tatru s rypadlem, která přijela ze Zbirohu.

"Zásah probíhal nepřetržitě a maximálním nasazením od 19:50 do 7:15, nyní je krátce přerušen, probíhají přípravné práce s těžkou technikou, následně dojde ke střídání hasičů a obnovení hašení," řekl Gabriel.

Hasiči rozeznávají čtyři poplachové stupně, nejzávažnější je čtvrtý, který bývá vyhlašován jen při mimořádných situacích.

Témata:  Středočeský kraj hasiči požáry

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy