Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministr obrany Metnar ocenil 22 vojáků nejvyšším vyznamenáním

Lubomír Metnar
Lubomír Metnar
Foto: Lubomír Metnar / hnutí BOS

Ministr obrany Lubomír Metnar dnes u příležitosti Dne válečných veteránů a výročí konce první světové války vyznamenal 22 lidí nejvyššími vyznamenáními svého resortu. Jsou mezi nimi lidé bojující ve druhé světové válce i vojáci zranění v novodobých zahraničních misích české armády. Do hodnosti plukovník ve výslužbě byl jmenován podplukovník ve výslužbě Jakub Matulík, který mimo jiné působil jako pozorovatel OSN v misi UNPROFOR na území bývalé Jugoslávie.

Záslužný kříž ministra obrany ČR druhého stupně dostal kapitán Viktor Pattia, velitel 10. strážní roty, která střeží afghánskou leteckou základnu Bagram, kde letos v srpnu zahynuli čeští vojáci. Patia byl oceněn za to, že i po složité situaci po incidentu jednotka pokračovala v plnění úkolů. Stejné vyznamenání dostal nadporučík Daniel Píša za vynikající plnění úkolů v zahraniční operaci.

Udílení vyznamenání se dnes konalo v Národním památníku na Vítkově, vzpomínalo se i na novodobé oběti válečných konfliktů, především čtyři české vojáky zemřelé v minulých několika měsících v Afghánistánu.

Záslužný kříž ministra obrany ČR třetího stupně dostalo dnes 15 lidí především za zásluhy během druhé světové války. Čtyři z oceněných, Jan Šimčík, Lukáš Hirka, Vladimír Šupa a Ivan Vorel utrpěli zranění během novodobých misí české armády. Záslužný kříž ministra obrazy ČR třetího stupně in memoriam dostal Pravoslav Batěk, Jakub Ficel, Lydie Horálková, Jan Pavlačka a František Starý.

Témata:  Ministerstvo obrany České republiky Armáda České Republiky Lubomír Metnar

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 21:41

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy