Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Projde úprava služebního zákona Senátem? Podle Štěcha to bude těžké

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Většina senátorů vládní ČSSD bude mít podle končícího předsedy horní komory Milana Štěcha problém podpořit změnu služebního zákona, jak ji připravilo hnutí ANO premiéra Andreje Babiše a přijala Sněmovna. Senátoři by šli proti tomu, co sami prosadili, míní Štěch. Předlohu zatím podrobně nezná, protože do Senátu zatím nedoputovala. Očekává také, že se ke změně zákona ozve Evropská komise, která principy současného znění normy podmiňuje čerpání dotací.

Vláda podle změny schválené koncem října Sněmovnou bude moci z popudu příslušných ministrů odvolávat ministerské státní tajemníky.

"Pokud by to mělo znamenat, že vláda dostane bianko šek na to, aby mohla provádět personální změny na ministerstvech a tím by byl princip služebního zákona velmi, velmi narušen, tak to podporu v našem klubu mít nebude," uvedl Štěch s tím, že byl zastáncem současné podoby služebního zákona. Poznamenal také, že novela mohla být ve Sněmovně předmětem politických obchodů.

Návrh prosadila v dolní parlamentní komoře koalice ANO a ČSSD s pomocí SPD a KSČM. Podle opozice bude tato změna znamenat návrat k politizaci státní správy. Novelu služebního zákona odmítla ze stejného důvodu i uskupení Rekonstrukce státu a Odborový svaz státních orgánů a organizací, podle něhož sněmovní úpravy odstranily jen nejhrubší nedostatky původního vládního návrhu.

Novelu předložila ještě menšinová vláda ANO. Nová pravidla by podle vládního hnutí měla více otevřít státní správu odborníkům zvnějšku a usnadnit odvolání vedoucích pracovníků na základě nového systému hodnocení.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky Milan Štěch služební zákon

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy