Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ANO se postavilo za Babiše. Faltýnek útočí na Hamáčka

Jaroslav Faltýnek /ANO/ (vpravo)
Jaroslav Faltýnek /ANO/ (vpravo)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Podle hnutí ANO je zveřejnění zprávy z rozhovoru se synem premiéra Andreje Babiše (ANO), který mluvil o svém údajném únosu na Krym, účelovou kampaní vedenou s cílem zdiskreditovat premiéra i ANO. Vytvoření zprávy, v níž vystupoval Andrej Babiš mladší, který podle premiéra trpí duševní chorobou, označil vicepremiér Richard Brabec (ANO) za hyenismus. Opozici, která chce kvůli záležitosti vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, Brabec obvinil z politizace případu a z vytváření tlaku na orgány činné v trestním řízení.

"Podle našeho názoru je tato záležitost pouze naplánovaným pokračováním vymyšlené a účelové kauzy Čapí hnízdo," řekl předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Poslanecký klub podle něj stojí plně za premiérem a předsedou ANO Babišem, který je v případě farmy Čapí hnízdo obviněn z dotačního podvodu.

Tak sem toho Hamáčka @jhamacek trochu podcenil. V @CSSD pochopili, že mají jedinečnou šanci zbavit se navždycky pana předsedy @AndrejBabis a s ním i celého hnutí ANO. Zachránili by si tím čistý štít a mohli by vyzobat část voličů ANO. Protopopová, honem, injekci!

— Jaroslav Faltýnek (@JaroslavFalynek) 13. listopadu 2018

Koaliční ČSSD vyzvala ANO, aby záležitost kolem Babišova syna vysvětlilo. Brabec dnes vyjádřil přesvědčení, že nehrozí rozpad kabinetu. "Věřím, že to premiér Babiš vysvětlí tak, že to nebude mít dopad na stabilitu vlády," řekl.

Brabec také kritizoval server Seznam Zprávy, který reportáž s Babišovým synem natočil. "Považujeme za nekorektní novinářskou práci ve chvíli, kdy někdo natáčí bez jeho vědomí člověka, který je zjevně indisponován, skrytou kamerou. Je to hyenismus, je to za hranou," řekl.

Policie podle Hamáčka v případu Čapího hnízda pracovala a pracuje profesionálně. Řekl, že od policistů dostal ujištění, že se zabývají všemi skutečnostmi, které zazněly v reportáži ohledně Babišova syna Andreje. "A (policie) bude postupovat podle zákona. Stejně se vyjádřilo i státní zastupitelství," konstatoval Hamáček. Policie podle něj pracovala profesionálně na případu Čapího hnízda i v minulosti.

Do týmu vyšetřovatelé případu Čapího hnízda například přibrali znalce, který měl posoudit psychický stav Andreje Babiše mladšího. "Ale vzhledem k tomu, že se pohyboval mimo území ČR, probíhala intenzivní komunikace se švýcarskou policií," uvedl.

Policie věděla, kde se Babišův syn nachází, reagoval ministr na kritiku některých opozičních politiků, že policie Babiše mladšího nedokázala na rozdíl od novinářů vyslechnout. "A činila veškeré kroky k tomu, aby bylo možné posoudit jeho zdravotní stav," dodal Hamáček. Orgány činné v trestním řízení mají jeho naprostou podporu. Babiš dnes uvedl, že jeho syn je psychicky nemocný, bere léky a musí být pod dohledem.

Šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka poznamenal, že Babišův syn má švýcarské občanství, což činí situaci složitější. Podle Hamáčka je třeba součinnost švýcarské policie. "Není to o tom, že bychom netušili, kde se nachází," uvedl. Naznačil, že posudek o psychickém stavu by mohl vypracovat i švýcarský expert.

Témata:  Andrej Babiš Jaroslav Faltýnek Richard Brabec

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy