reklama

Potřebné podpisy pro svolání mimořádné schůze Sněmovny opozice hodlá sebrat do čtvrtka. Následně je předá předsedovi Sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO). Podle Fialy by se mimořádná schůze Sněmovny mohla uskutečnit příští týden.

Představitelé šesti opozičních stran Babiše vyzvali, aby do vyšetření kauzy Čapího hnízda odešel z funkce premiéra. Pouze tak je podle nich možné zajistit nestranné vyšetření kauzy Čapího hnízda. Babiš je kvůli padesátimilionové dotaci na farmu obviněn z dotačního podvodu.

Na návrhu na vyslovení nedůvěry se shodli představitelé ODS, Pirátů, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, kteří se sešli ke zhruba půlhodinovému jednání. Ve společném prohlášení také vyzvali poslance vládních ANO a ČSSD i poslance KSČM, která menšinový kabinet toleruje, aby "nadále nepodporovali člověka obviněného z dotačního podvodu a podezřelého z maření vyšetřování na pozici předsedy vlády".

Opoziční politici si uvědomují, že jejich hlasy pro vyslovení nedůvěry kabinetu nestačí. "Bude potřeba sehnat ještě podporu, viděli jsme u hlasování o důvěře, kdy tváře některých poslanců nebyly šťastné, budeme apelovat na konkrétní poslance i vedení ČSSD," řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš. "My si nevedeme žádné seznamy rebelů, ale samozřejmě jsou poslanci, kteří dlouhodobě vyjadřují nedůvěru, zdržují se hlasování," řekl.

Na dnešní schůzce představitelé opozice nejednali o tom, co by následovalo po případném pádu Babišovy vlády. Podle nich je třeba řešit nynější situaci, kterou označovali za bezprecedentní. Premiér poškozuje pověst Českam, uvedli.