Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neobvykle teplé počasí popletlo řidiče, někteří ještě nemají přezuté pneumatiky

Přezutí pneumatik, ilustrační fotografie
Přezutí pneumatik, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Na zimní pneumatiky má v současnosti přezuto kolem 80 procent českých řidičů, což je o jednotky procent méně, než ve stejnou dobu loni. Může za to netypicky teplé počasí v říjnu a na začátku listopadu. Vyplývá to ze statistik pneuservisů a serveru Pneumatiky.cz.

Kvůli tomu, že na přelomu října a listopadu panovalo teplo, lidé mnohdy přezouvání odložili. Pneuservisy tak čeká ještě jedna špička sezóny. "Po dočasném zvolnění přichází druhá vlna a poptávka po přezutí se v porovnání s minulým týdnem zdvojnásobila. S tím souvisí zhruba týdenní čekací lhůty, které se ale rychle plní," uvedl ředitel e-shopu Pneumatiky.cz Vojtěch Schwangmaier.

Zhruba deset procent řidičů čekalo s koupí zimních pneumatik na chladnější počasí, další 3,5 procenta jezdí na celoročních pláštích a přezouvání se jich netýká a zbylých 6,5 procenta řidičů jezdí celoročně na zimních nebo letních pneumatikách.

Celoroční pláště jsou ideální řešení pro lidi z větších měst, kteří málokdy vyjíždějí do zasněžených oblastí. Stále jde ale o jedinou směs, která se během roku musí vyrovnat s teplotním rozdílem i více než 50 stupňů Celsia.

Čím dál rozšířenější službou pneuservisů je uskladnění plášťů, kdy se cena pohybuje na úrovni 80 Kč měsíčně za celou sadu. V suchém prostředí bez přístupu UV záření nedochází ke zbytečnému stárnutí pneumatik a nehrozí ani případné deformace.

Témata:  auto pneumatiky řidiči

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy