Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD bude trvat na vysvětlení od Babiše

Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně
Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Předseda ČSSD Jan Hamáček se ve středu sejde na koaličním jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Bude od něj chtít slyšet jasné vyjádření o případu Babišova syna Andreje a jeho údajném nedobrovolném držení na Krymu kvůli kauze Čapí hnízdo. Sociální demokraté podle Hamáčka před schůzkou nevylučují žádný další postup. Babiš by měl sdělit, jak si představuje případnou další koaliční spolupráci a fungování vlády, řekl Hamáček novinářům.

Postoj sociálních demokratů se podle místopředsedy ČSSD Martina Netolického nezměnil ani při večerním jednání poslaneckého a senátorského klubu. Žádný rozkol kvůli postupu mezi sociálními demokraty nepanoval, řekl Netolický novinářům.

Hamáček uvedl, že poslanecký klub ČSSD dopoledne zvažoval různé alternativy. "Jako koaliční partner musíme nejprve jednat s hnutím ANO," uvedl. Hamáček připomněl, že Babiš je nyní na zahraniční cestě. "Ve středu budeme požadovat jasnější a konkrétnější odpovědi. Nepředjímáme výsledek jednání, půjdeme tam s celou řadou otázek a budeme chtít slyšet odpovědi," řekl Hamáček.

Dodal, že ČSSD je znepokojená a situace je vážná. "Sociální demokracie nemůže vyloučit žádnou alternativu," řekl. Osud koaliční vlády je podle Hamáčka na premiérovi a záleží, jak koaliční jednání dopadne. "Nebudu předjímat výsledek toho jednání, vnímáme to velmi vážně," uvedl Hamáček. Na přímý dotaz nevyloučil ani možnost, že bude ČSSD navrhovat změnu ve vládě.

Místopředseda ČSSD Roman Onderka zdůraznil, že na postupu se dnes shodl celý poslanecký klub sociální demokracie. Netolický ČTK a České televizi řekl, že považuje za logické a férové, že jeho strana počká na návrat Babiše ze zahraničí. "Veškeré další postoje bychom měli prezentovat až na základě koaliční schůzky," uvedl.

Od výsledku schůzky se podle Netolického bude odvíjet i to, kdy se sejde politické grémium, poslanecký a senátorský klub ČSSD. "Nevylučujeme jakákoliv řešení, těch může být mnoho," zopakoval stanovisko vedení. ČSSD podle něj problém neodkládá, naopak se ho chystá řešit při první příležitosti s hlavním aktérem.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Andrej Babiš Jan Hamáček

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy