Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš ministrům vysvětloval kauzu svého syna, za pět minut bylo po všem

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček se k jednání o kauze údajného únosu premiérova syna sešli po dnešním zasedání vlády. Ministři, kteří přišli ráno do Strakovy akademie na pravidelnou schůzi menšinového kabinetu, slyšeli od premiéra zhruba pětiminutové vyjádření k citlivému případu. Novinářům to řekli ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Maláčová novinářům po jednání kabinetu řekla, že koaliční schůzka Babiše a Hamáčka navázala na zasedání kabinetu. "Protože se jí neúčastním, nemůžu se vyjadřovat," konstatovala.

Babiš předtím podle ní během zasedání vlády stručně vysvětlil některé souvislosti spojené s aktuální situací. "V krátkém projevu řekl svůj pohled na věc, vysvětlil některé okolnosti," dodal Brabec.

Maláčová dodala, že stále platí stanovisko sociální demokracie, že strana nevylučuje žádný scénář, který by mohl následovat po koaličním jednání. "Jedná se o závažnou situaci, je třeba znát všechna fakta," uvedla. Reportáž s Babišovým synem podle ní nyní produkuje víc otázek než odpovědí. "Poté se k tomu může člověk kvalifikovaně vyjadřovat," konstatovala.

Členové vlády při ranním příchodu na úřad vlády většinou očekávali, že jim premiér ke kauze, kvůli které bude kabinet čelit ve Sněmovně pokusu opozice o vyslovení nedůvěry, něco řekne. Důraz nicméně kladli na běžnou agendu vlády. "Téma to není" pro ministryni průmyslu a obchodu Martu Novákovou (za ANO), která se stejně jako další ministři chce soustředit na vládní agendu.

Opozice vyzvala Babiše k odstoupení z funkce premiéra, ČSSD zvažuje podle ministra vnitra Hamáčka různé varianty. Babišův syn tvrdí, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo, v níž premiér i jeho dvě dospělé děti čelí obvinění z dotačního podvodu, držen v zahraničí.

Opoziční strany v úterý podaly návrh na vyslovení nedůvěry Babišově vládě a premiéra vyzvaly, aby do vyšetření kauzy odešel z funkce. Babiš v úterý řekl novinářům, že jeho syn je psychicky nemocný a z Česka odjel dobrovolně. Reportáž Seznam Zprávy vnímá premiér jako snahu ho zničit a dostat z politiky. Důvod k rezignaci Babiš nevidí.

Témata:  Andrej Babiš Jan Hamáček Richard Brabec Andrej Babiš ml.

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy