Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senátoři nového předsedu nezvolili, do druhého kola postoupili Kubera a Hampl

Václav Hampl, senátor
Václav Hampl, senátor
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Senát podle očekávání svého předsedu v prvním kole ze tří kandidátů nezvolil. Senátoři ve finále rozhodnou mezi Václavem Hamplem (za KDU-ČSL) a Jaroslavem Kuberou (ODS).

Hampl ve svém vystoupení kladl důraz na roli Senátu jako ochránce ústavních hodnot liberálně demokratického zřízení v ČR. "Je důležité, aby Senát možná častěji než doteď pronesl jasné slovo tehdy, když některý z jiných politických aktérů ústavní principy nějakým způsobem znevažuje," prohlásil.

Předseda senátního evropského výboru Hampl kladl důraz také na euroatlantické vazby ČR a na přípravu jejího předsednictví EU v roce 2022. Horní komora by se podle Hampla měla nadále snažit o posilování své role v ústavním zřízení, a to především kontrolní rolí při věcném, nikoli politickém posuzovaní zákonů.

V prvním kole volby předsedy Senátu nebyl zvolen žádnýkandidát. Do druhého kola postupují Václav Hampl a Jaroslav Kubera. pic.twitter.com/1BFhzebVer

— Senát Parlamentu ČR (@SenatCZ) 14. listopadu 2018

Potřebu srozumitelných zákonů zdůraznil ve svém vystoupení také předseda senátorského klubu Starostů Horník. Zaplevelení zákonů je podle něj možná úmyslné, neboť zajišťuje nikdy nekončící práci právníkům a poradenským firmám. Senát by měl být podle Horníka svébytnou horní komorou. "Neměli bychom podléhat vnějším tlakům stranických sekretariátů a rádoby vyšším zájmům," prohlásil místopředseda STAN a starosta Božího Daru.

"Hlavním posláním Senátu je v tomto volebním období obrana ústavy, demokracie a svobody," řekl dlouholetý teplický primátor a bývalý místopředseda Senátu Kubera. Podle něj se na tom shodují všechny hlavní kluby v horní komoře, v níž má nyní navrch opozice.

Senát ale podle Kubery nebude za každou cenu opozicí vůči vládě, i když se s ní neshodne na všech zákonech. Zcela nezbytná bude komunikace předsedy Senátu s prezidentem, premiérem a předsedou Sněmovny, podotkl Kubera. Ke zlepšení pozice Senátu chce přispět výjezdy do jednotlivých obvodů s cílem podpořit senátory bez ohledu na jejich politickou příslušnost. "Přerod politika ve státníka vůbec není jednoduchý, ale jsem přesvědčen, že díky svým zkušenostem jsem takového přerodu schopen," dodal.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky Václav Hampl Jaroslav Kubera

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy