reklama

Drahoš v čele školského a kulturního výboru vystřídal lidovce Zdeňka Papouška.

Fischer nahradil někdejšího ministra vnitra Františka Bublana, který už v letošních volbách senátorský mandát neobhajoval. Předsednické místo v zahraničním výboru měla podle dohod senátorských frakcí obsadit ODS.

Zvolení nováčků do čela senátních orgánů není neobvyklé. V minulosti takto stanul v čele výboru pro záležitosti Evropské unie Václav Hampl (za KDU-ČSL), který tento výbor povede i nadále.

Lékař Marek Hilšer (MHS), tedy třetí z letošních prezidentských kandidátů, kteří byli v říjnu zvoleni do Senátu, bude působit ve výboru pro zdravotnictví a sociální politiku. Také tento výbor získal nového předsedu v osobě lidovce Lumíra Kantora, který nahradil Petera Kolibu (za ANO).

Do čela výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu se postavil Vladislav Vilímec (ODS), který nahradil Jaromíra Strnada (ČSSD). Předsednictví výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí zůstalo Zbyňku Linhartovi (STAN), ústavně-právnímu výboru nadále bude předsedat Miroslav Antl (za ČSSD).

V čele organizačního výboru bude z titulu funkce předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS), mandátový a imunitní výbor povede bývalý místopředseda Senátu Ivo Bárek (ČSSD).