Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novým primátorem Prahy byl zvolen Pirát Hřib

Pražské zastupitelstvo
Pražské zastupitelstvo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Novým pražským primátorem je Pirát Zdeněk Hřib. Na ustavujícím jednání ho dnes zvolilo 39 z 65 členů zastupitelstva, opoziční ANO a ODS hlasovaly proti. Zastupitelé dnes ještě budou volit čtyři primátorovy náměstky a šest radních. Budou rovněž vytvářet zastupitelské výbory, u kterých má ke koaličním plánům výhrady opozice. Na koalici se v Praze domluvili Piráti, Praha Sobě (PS) a Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL). V 65členném zastupitelstvu mají většinu 39 hlasů, přičemž každá strana má 13 mandátů.

Hnutí ANO navrhlo na post primátora Jiřího Pospíšila (TOP 09/Spojené síly). Předseda TOP 09 a europoslanec by podle předsedy klubu ANO Patrika Nachera funkci zvládl lépe než Hřib, kterému opozice vyčítá politickou nezkušenost. Pospíšil nominaci nepřijal.

Zastupitel ANO a bývalý ministr financí Ivan Pilný neúspěšně navrhl, aby se členové vedení města volili v tajné volbě. Zastupitelé ODS hlasovali proti zvolení Hřiba, ANO se zdrželo.

Je to tady! Hlavní město @PrahaEU má pirátského primátora @ZdenekHrib, prvního pirátského primátora hlavního města na světě! pic.twitter.com/0xQMzyGpj4

— Piráti Praha (@piratipraha) 15. listopadu 2018

"Věřím, že se podaří nastolit nový komunikační styl s opozicí i občany," uvedl nově zvolený primátor. Dodal, že plánuje zapojit do práce například v oblasti IT i opoziční zastupitele.

Vedle primátorských povinností se chce Hřib zaměřit právě na IT a usilovat o výrazné snížení nákladů města na informační systémy. Další pro primátora důležitou oblastí je problematika smart city, tedy "chytré" řízení města s využitím moderních technologií.

Témata:  Praha Česká pirátská strana Zdeněk Hřib

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy