reklama

Policie dnes dopoledne v Praze oznámila, že se o navázání kontaktu s Andrejem Babišem mladším také pokouší poté, co napsal serveru Seznam Zprávy a žádal o kontakt s vyšetřovateli svého údajného únosu. Snaha je ale zatím bez odezvy, připustil ředitel pražské policie Jan Ptáček.

"Nechápu, že média berou vážně některá vyjádření mého syna, který je nemocný," řekl dnes také Babiš.

Postup médií a redaktorů Seznamu, kteří s Babišem mladším před několika dny hovořili, opět zkritizoval a označil za hyenismus. Redaktoři podle něj do objektu, kde žije jeho syn, vnikli "de facto" nezákonně. "Včera celý večer tam někdo bouchal na dveře. Rodina je vystrašená, má to dopad na všechny moje děti," řekl.

"To je jenom připravená kampaň redaktory Seznamu, kteří se snaží zneužívat mého syna a jeho vyjádření k tomu, aby tady zase vznikly demonstrace. Je to dobře načasované," poznamenal Babiš. Ve čtvrtek večer jeho demisi v Praze na Václavském náměstí požadovaly tisíce lidí.

Babiš dnes v Bruselu mimo jiné jednal s českou komisařkou pro spravedlnost Věrou Jourovou. Před novináři v souvislosti s vývojem kolem Čapího hnízda připomněl, že Jourová byla před lety ve vazbě na základě "sprosté vymyšlené lži" novináře Janka Kroupy. Babiš uvedl, že Jourové dcera měla v důsledku toho "obrovské" zdravotní problémy a žádného odškodnění se nedočkala.

Celé současné dění související s informacemi o jeho synovi je podle premiéra jen snahou vyvinout tlak na orgány činné v trestním řízení. "V kauze Čapí hnízdo není nic nového. Policie dělá svoji práci a já chápu, že za nějaký čas bude rozhodnutí, a proto tahle kampaň," dodal Babiš.

Babiš se k aktuální politické situaci vyjádří v neděli večer v živě vysílaném rozhovoru na televizi Nova. Rozhovor začne v neděli od 21:25. Nahradí pravidelné vydání pořadu Střepiny. "Ve zhruba půl hodinovém rozhovoru budeme řešit zásadní otázky, které se týkají současné vládní krize," uvedl ředitel sekce zpravodajství a publicistiky Kamil Houska. Moderátorem bude Rey Koranteng.

Babiš dnes na briefingu před svým odletem do Bruselu uvedl, že žádná vládní krize není. Kabinet zasedal ve středu i ve čtvrtek. Chce, aby novináři nechali pracovat policii a orgány, které vyšetřují kauzu Čapí hnízdo. "Nevidím důvod, aby někteří novináři tady nahrazovali orgány činné v trestním řízení a vedli investigaci a zneužívali psychického stavu mého syna. Považuji to za skandál," řekl Babiš.