Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyhození kytek od Zemana, Babiše a Okamury? Incidenty šetří policie

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jiří Schott / INCORP images

Pražští policisté prověřují několik událostí kvůli dnešním incidentům u památku 17. listopadu 1989 na Národní třídě. Kytice od prezidenta Miloše Zemana, premiéra Andreje Babiše (ANO) či předsedy SPD Tomia Okamury lidé sebrali a vyhodili do odpadkového koše. Policisté oznámili, že prověřují narušení piety, u majitelů vyhozených kytic budou zjišťovat, zda budou chtít uplatnit škodu. Nikoho nezadrželi ani neomezili na osobní svobodě.

"Dosud neznámí vandalové v průběhu noci narušili pietu zničením květin u památníku na Národní třídě. Celou událost policie prověřuje," oznámila policie ráno na twitteru.

Kytice, kterou v noci na Národní třídu položil premiér Babiš a místopředseda Sněmovny Okamura, ráno skončila v odpadkovém koši, později tamtéž skončily i květiny poslané prezidentem. Policisté kytice z koše vyndali a odvezli na služebnu.

Po pozdním příletu ze Sofie, kde jsem byl na setkání evropských parlamentních vlasteneckých stran, jsem hned zajel na Národní třídu v Praze a těsně po půlnoci si připomněl události 17.listopadu. pic.twitter.com/kE1qwGEyLD

— Tomio Okamura (@tomio_cz) 16. listopadu 2018

Mluvčí pražské policie Tomáš Hulan novinářům na místě řekl, že policisté květiny zajistili a budou mluvit s jejich původními majiteli o případném náhradě škody. Policisté v souvislosti s narušením piety u památníku na Národní třídě žádnou osobu nezadrželi ani neomezili na osobní svobodě.

Po 09:00 aktivisté, kteří protestovali na Národní proti některým politikům, svoji akci oficiálně ukončili. Lidé ale u památníku nadále zůstávají, politici a další osobnosti veřejného života i desítky občanů tam nosí květiny a zapalují svíčky. Atmosféra je vyhrocená - některé politiky provázejí lidé pískotem, jiné potleskem.

Témata:  17. listopadu Tomio Okamura Praha Miloš Zeman Andrej Babiš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy