reklama

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek na twitteru uvedl, že "z hlediska vyššího principu mravního vyhodit květiny, které StBák pohrdající demokratickými principy položil k památníku boje za demokracii a svobodu, není vandalismus".

Europoslanec Stanislav Polčák (Starostové a nezávislí) na twitteru označil vyhození květin za politický projev nesouhlasu, který podle něj policie nesmí řešit, protože jinak se ČR vrátí před listopad 1989.

Pochopení pro rozhořčení lidí přímo na Národní třídě vyjádřil například předseda ODS Petr Fiala, způsob jeho vyjádření ale podle něj není "jeho šálek čaje". "Ale rozhořčení lidí absolutně rozumím," řekl. Zástupci STAN označili vyhození květin za projev občanské nespokojenosti.

Mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček označil demonstranty za fašistickou lůzu, kterou podporuje TOP 09. Proti jeho výroku se ohradil předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Na twitteru napsal, že s házením květin do koše nesouhlasí a takový politický projev nepodporuje. Ovčáčkovi doporučil, aby se zklidnil a zanechal primitivních výroků.

S vyhozením kytic nesouhlasí ani Černochová. "Házet živé kytky do koše je projev primitivismu," uvedla na twitteru. Zároveň se zastala místopředsedy vlády a šéfa ČSSD Jana Hamáčka, kterého demonstranti vypískali. Demonstrantům poslala dotaz, jestli by na místě Hamáčka viděli raději jako ministra vnitra poradce prezidenta Martina Nejedlého nebo Martina Pecinu.

"Možná se brzy dočkají a budou si moci nadšeně zatleskat," poznamenala a připomněla výrok Zemana, že v případě vyslovení nedůvěry vládě Babiše opět pověří sestavením nového kabinetu. "Takže když skončí Hamáček, koho si tam Babiš asi tak dá?" dodala Černochová.

Jurečka na twitteru uvedl, že může mít "tisíc a jednu výhradu" k prezidentovi, premiérovi a dalším politikům, vyhazovat jejich květina ale označil za zhovadilost. "Máme svátek boje za svobodu a demokracii, tedy i za to, že můžeme vyjadřovat své rozdílné názory a přitom mít k sobě respekt a úctu," uvedl.