Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stát odškodní desítky klientů H-Systemu za průtahy v trestním řízení

Ministerstvo spravedlnosti ČR
Ministerstvo spravedlnosti ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Zhruba 60 klientů zkrachovalé stavební firmy H-System dostane odškodnění za průtahy v trestním řízení s manažery firmy. U většiny odškodňovaných částka za nemajetkovou újmu nepřesáhne 100.000 korun. Ukončit soudní spory s částí klientů sdružení Maják se rozhodlo ministerstvo spravedlnosti, sdělil dnes ČTK jeho mluvčí Vladimír Řepka. Členové Majáku po odškodnění vezmou zpět své žaloby, řekla ČTK jejich advokátka Hana Marvanová.

S jednotlivými členy sdružení, kteří žalobou požadovali odškodnění za nepřiměřenou délku řízení, ministerstvo uzavře dohodu o narovnání. "Za přiměřené zadostiučinění v daném případě pokládáme základní částku ve výši 18.000 Kč za rok individuální účasti poškozeného na trestním řízení," uvedl Řepka.

Věc se podle něj netýká ostatních klientů H-Systemu. Představitelé Majáku reprezentují část klientů H-Systemu, kteří se po krachu stavební firmy nepokusili dostavět byty, ale chtějí vložené peníze získat alespoň částečně zpět prostřednictvím prodeje majetku společnosti v konkurzu.

"Teď se podepisují dohody o narovnání jednotlivých klientů s ministerstvem spravedlnosti," řekla Marvanová. "V prosinci předpokládáme, jakmile budou dohody podepsány, tak by podle těch dohod mělo být ministerstvem hrazeno," podotkla. Její klienti pak začnou brát zpět žaloby v řízeních o odškodnění za průtahy. "Tak je formulována dohoda o narovnání. Je nějaký kompromis, ministerstvo zaplatí částku a na základě toho je klient zavázán vzít zpět žalobu, nepokračovat v soudním sporu," doplnila. Deníku Právo řekla, že ve věci oceňuje postup ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO).

Zástupci Majáku s Kněžínkem opakovaně jednali. Úřad v minulosti vyplatil poškozeným klientům za průtahy v řízení 2314 korun, ti se následně obrátili na soudy, po stažení jejich žalob jednání o odškodnění skončí. Další postup se podle předsedkyně sdružení Maják Jitky Drunecké bude týkat jiných věcí. "Věcí, které souvisí hlavně s majetkem pana Smetky. To znamená konkurz na pana Smetku, konkurz na H-System a podobně," řekla České televizi.

Zakladatel H-Systemu Petr Smetka byl v souvislosti s krachem firmy byl odsouzen za podvod, poškozování věřitele a porušování povinností při správě cizího majetku. Ve vězení si odpykal 12 let ve vězení, na svobodu se dostal v říjnu 2016.

Smetka založil H-System v roce 1993, firma poté uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 ale zkrachovala, když stihla dokončit jen 34 domů. Kvůli krachu společnosti přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 milionů korun.

Další skupinu klientů H-Systemu tvoří členové družstva Svatopluk, u kterých Nejvyšší soud v červenci rozhodl, že musí do měsíce vyklidit byty v osmi domech v Horoměřicích u Prahy. Čeká se ještě na rozhodnutí Ústavního soudu, ke kterému družstvo podalo stížnost a který vykonatelnost rozhodnutí o vystěhování odložil.

Témata:  kauza H-system Hana Marvanová Ministerstvo spravedlnosti ČR

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:56

Speed Marathon: Policie za pátek eviduje tisíce přestupků

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy