Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opozice bude při hlasování o vládě kompletní, stále jí ale chybí pár hlasů

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Opozice by měla být při pátečním hlasování o vyslovení nedůvěry vládě ANO a ČSSD ve Sněmovně kompletní. Předsedové šestice klubů, které mimořádnou schůzi svolali kvůli posledním informacím o případu Čapí hnízdo premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše a o údajném únosu jeho syna na Krym, žádné omluvy poslanců nemají.

"Budeme kompletní," napsal ČTK šéf poslanců nejsilnější opoziční ODS Zbyněk Stanjura. Rovněž předsedové klubů Pirátů a SPD Jakub Michálek a Radim Fiala sdělili, že jejich řady budou úplné.

Oddanost ČSSD a KSČM Andreji Babišovi, který vysál jejich voličský elektorát, je obdivuhodná. Ale vlastně to zná každý psycholog z manželské poradny: "Proč s ním stále jste, když vás bije? Protože já ho, pane doktore, pořád miluju!"

— Martin Kupka (@makupka) 21. listopadu 2018

"Budou všichni poslanci. Nemám žádné omluvy," uvedl za KDU-ČSL předseda frakce Jan Bartošek. Obdobně se vyjádřili také Miroslav Kalousek a Jan Farský, kteří vedou kluby TOP 09 a STAN. "Zatím nemám žádnou omluvu, předpokládám plnou účast - sedm," napsal Kalousek.

Opoziční tábor čítá 92 hlasů. K vyslovení nedůvěry vládě jsou ale nutné hlasy nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy nejméně 101. Z toho důvodu obecně nejsou při hlasování o nedůvěře rozhodující případné absence ve většinovém vládním táboře.

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek ČTK napsal, že informace o omluvách bude moci poskytnout ve čtvrtek dopoledne. Sekretariát předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) zatím eviduje omluvenku jediného poslance na páteční jednání, právě z nejsilnějšího vládního hnutí. Faltýnek v úterý hovořil o tom, že eviduje omluvenky "v řádu jednotlivců".

"Nemám zatím žádné omluvy," sdělil Jan Chvojka, který stojí v čele poslanců ČSSD. Je ale možné, že by nemusel dorazit Milan Chovanec, který se v poslední době omlouval z jednání Sněmovny ze zdravotních důvodů. Nedávno měl podle médií drobnou dopravní nehodu. Chovanec se vznikem vlády ANO a ČSSD nesouhlasil, hlasování o vyslovení důvěry kabinetu se neúčastnil. Omluvu na pátek ale dosud nedoručil.

Sociální demokraté se vyjádří teprve dnes odpoledne, jak se k vládě postaví. Komunisté, kteří kabinet ve Sněmovně tolerují, už oznámili, že jej podpoří. V dolní komoře by měli být v pátek kompletní. "Zatím nevím o žádné omluvě," sdělil předseda klubu KSČM Pavel Kováčik.

Témata:  vláda Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky ODS

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy