Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Otřes se nekoná. Opozice v pátek vládu neshodí

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Menšinovou vládu Andreje Babiše (ANO) páteční hlasování o nedůvěře neohrozí, opozici nenajde 101 hlasů nutných pro svržení kabinetu. Sociální demokraté dnes oznámili, že při hlasování opustí sál. Vládu, v níž mají pět ministrů, podrží. Také ANO a komunisté návrh 92 opozičních poslanců nepodpoří. Šéf ČSSD Jan Hamáček prohlásil, že demise vlády ani vyslovení nedůvěry není řešení, lepší by podle něj bylo rozpustit Sněmovnu a vyhlásit předčasné volby. Premiér ČTK sdělil, že nechápe, proč ČSSD při hlasování kabinet přímo nepodpoří a vyhrožuje předčasnými volbami. Podle opozice se ČSSD zachovala alibisticky.

"Jediné, co může věci vyřešit, je, když voliči znovu rozdají karty," uvedl po jednání předsednictva a poslanců ČSSD předseda strany Jan Hamáček. Pro takový návrh by bylo ve dvousetčlenné komoře potřeba alespoň 120 hlasů, sociální demokracie jich může dodat 15. Sněmovna se sama rozpustila jen jednou, před pěti lety.

Za nejlepší řešení současné napjaté politické situace považuje ČSSD takzvaný slovenský model, tedy pokračování současné koalice ANO a ČSSD, ale s jiným premiérem. Takový scénář je ale podle Hamáčka nereálný, pokud Babiš sám odejít odmítá a má jednoznačnou podporu svého hnutí. Proto se ČSSD rozhodla se pátečního hlasování nezúčastnit.

"Pokud se ČSSD rozhodla, že odejde ze sálu a nepodpoří svou koaliční vládu, tak to nechápu. ČSSD se díky vládnímu angažmá zachránila. Byla na pokraji volitelnosti a v opozici by se ztratila úplně," napsal ČTK Babiš. Předčasné volby podle něj ANO určitě nechce, protože by destabilizovaly situaci ve společnosti. "Volby byly před rokem a občané v nich rozhodli jasně," doplnil.

Podle opozice se chová jako chytrá horákyně. "Toto rozhodnutí je nejen zbabělé, ale zejména chybné a otvírá cestu rozkladu důvěry v demokratický stát," uvedl předseda ODS Petr Fiala. "Pro ČSSD jsou zjevně důležitější ministerská křesla než vlastní důstojnost, navíc v situaci, kdy jsou mnohdy ve sněmovním hlasování nahrazováni hnutím SPD," soudí poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík. "Rozhodnutí ČSSD je čistokrevná zbabělost. Pokud není ČSSD schopna podpořit hlasováním svoji vlastní vládu, tak by ji měla okamžitě opustit," řekl ČTK předseda SPD Tomio Okamura.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) při příchodu do Lidového domu řekl, že ČSSD by měla trvat na odchodu premiéra Babiše z vlády do vyšetření případu Čapího hnízda, v opačném případě být připravena z vlády odejít. V ČSSD ale byly silné i hlasy, aby jen neuvolnila místo SPD. Usnesení nakonec přijaly špičky ČSSD jednomyslně.

Už v úterý širší vedení KSČM doporučilo svým poslancům, aby Babišův tým podpořili. Toto rozhodnutí uvítal prezident Miloš Zeman na dnešní schůzce s předsedou komunistů Vojtěchem Filipem. Filip předpokládá, že při hlasování o nedůvěře kabinetu se k opozici nepřipojí žádný z poslanců KSČM.

Zeman podle Filipa poděkoval za vstřícný postoj KSČM k vládě a vyjádřil přání, aby situace v Česku zůstala stabilizovaná. Zopakoval také, že v případě úspěchu opozice při hlasování o nedůvěře vládě by premiérem opětovně jmenoval Babiše. "Protože respektuje rozhodnutí hnutí ANO, které nominovalo do funkce Babiše a potvrdilo mu podporu," tlumočil Filip prezidentův postoj. Případné opětovné jmenování premiéra vidí jako možnost pro obměnu kabinetu.

Opozice požaduje konec Babiše ve vládě kvůli jeho obvinění v kauze Čapí hnízdo. Ve skrytě natočené reportáži, která byla odvysílána minulý týden, premiérův syn Andrej Babiš obvinil spolupracovníky svého otce, že ho drželi kvůli kauze na ukrajinském Krymu anektovaném Ruskem. Premiér podle Babiše mladšího chtěl, aby opustil ČR kvůli případu dotace pro farmu Čapí hnízdo, v níž jsou oba obviněni. Předseda vlády to odmítl, výroky svého dospělého syna z prvního manželství přičítá schizofrenii, kterou podle něj trpí. Opoziční politici ale požadují vysvětlení a vyzvali Babiše k rezignaci.

Opoziční strany podle Hamáčka nenabídly plán, co by dělaly po případném vyslovení nedůvěry. Hrozilo by to, že ANO bude místo ČSSD spolupracovat s SPD, kterou Hamáček považuje za extrémní. Zdůraznil, že vládnímu projektu nadále věří, protože Babišovy problémy kolem Čapího hnízda jsou jen Babišovy. "Současně nemůžeme přehlížet fakt, že problémy Andreje Babiše vládu zatěžují," konstatoval Hamáček.

Témata:  vláda Andrej Babiš Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy