Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Házení kytek do koše už hraničí s fašismem zlobí se Zeman

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Hradní stráž vytvoří příští rok před udílením státních vyznamenání u Pražského hradu špalír, kterým ocenění projdou. Prezident Miloš Zeman je tak chce oddělit od demonstrantů. Řekl to v televizi Barrandov. Letos udělalo 28. října zhruba 30 lidí před Hradem uličku a na přicházející na slavnostní udílení vyznamenání křičeli "hanba".

Prezident odsoudil také aktivisty, kteří v sobotu 17. listopadu vyhodili do odpadkového koše kytice, jež u památníku na pražské Národní třídě položili někteří politici. V odpadcích skončily květiny od Zemana, premiéra Andreje Babiše (ANO) nebo šéfa hnutí SPD Tomia Okamury. "Jestli dochází i k takovým excesům jako házení kytek do koše, tak to už hraničí s fašismem," uvedl Zeman.

Podle policie se aktivisté vyhozením květin dopustili přestupků proti majetku a občanskému soužití. Policisté z nich podezírají jednoho muže a jednu ženu a jejich případ předají městské části Praha 1.

Zeman dnes řekl, že pokřikování na účastníky slavnostního večera ve Vladislavském sále 28. řina bylo obzvlášť odporné, protože na ceremonii přicházeli i příbuzní vojáků, kteří padli v Afghánistánu. "A protože za demokracii se má bojovat, tak jsem se rozhodl, že příště tam bude špalír Hradní stráže. Hradní stráž vzdá čest těm, kteří jsou vyznamenáni, a jejich příbuzným," uvedl prezident. Demonstranti, které označil za fašistické křiklouny, budou podle něj vytlačeni někam jinam.

Lidé, kteří letos před udílením vyznamenání demonstrovali, nesli mimo jiné transparenty s nápisy "Invaze je teď", "Braňme se" nebo "Masaryk přivedl republiku na svět, tihle ji pohřbívají" s odkazem například na Zemana, Babiše nebo Okamuru.

Témata:  Miloš Zeman státní vyznamenání Pražský Hrad 17. listopadu

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy