reklama

Pokud se do hlasování v absencích nic nezmění, znamená to, že pro pád kabinetu ANO a ČSSD premiéra Andreje Babiše (ANO) bude hlasovat 92 poslanců. K vyslovení nedůvěry je ale nutných nejméně 101 hlasů. Absence podporovatelů kabinetu nemají na výsledek prakticky vliv.

Z hnutí ANO se omluvili Pavel Juříček a Jan Řehounek. Z ČSSD dodali omluvu Jiří Běhounek a Milan Chovanec.

Podnětem ke schůzi k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě byla skrytě natočená reportáž s Andrejem Babišem mladším. Obvinil v ní spolupracovníky svého otce, že ho drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na ukrajinském Krymu anektovaném Ruskem.

Premiér podle Babiše mladšího chtěl, aby opustil Česko právě kvůli případu, v němž oba čelí obvinění pro podezření z dotačního podvodu. Ministerský předseda to popírá. Syn podle něj trpí schizofrenií, musí se léčit a být pod dohledem.

Na recepci Sněmovny a před budovou se dnes ráno tvořily fronty zájemců o sledování schůze. Kvůli naplnění galerie pro hosty se nedostalo na všechny, desítky lidí ale čekaly na případné uvolnění míst. Před budovou Sněmovny se také v době zahájení schůze sešla desítka lidí s transparenty vyzývajícími k demisi premiéra Babiše.