Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mimořádná schůze Sněmovny Lži o mém synovi měly od počátku za cíl pád vlády, rozkřikoval se Babiš

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Lži o zmizelém synovi předsedy vlády nebo o jeho nedobrovolném držení na Krymu měly od počátku za cíl pád vlády, prohlásil dnes premiér Andrej Babiš (ANO) v úvodu schůze Sněmovny, která má na programu hlasování o nedůvěře jeho kabinetu. Dva novináři, kteří natočili reportáž o jeho synovi, podle něj lhali a ublížili jeho rodině. Babiš tvrdí, že ho novináři naháněli jako lovnou zvěř, zločince a jako člověka, který nechal unést svého syna.

Podnětem ke svolání schůze na vyslovení nedůvěry vládě byla skrytě natočená reportáž Seznam Zprávy s Andrejem Babišem mladším, který se svou matkou žije ve Švýcarsku. V ní obvinil spolupracovníky svého otce, že ho drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na ukrajinském poloostrovu Krym anektovaného Ruskem.

Premiér řekl, že tyto výroky přičítá schizofrenii, kterou jeho syn trpí, a novináři jeho nemoc zneužili k útoku na něj. Server Seznam Zprávy si za reportáží stojí. Premiér i jeho syn jsou v kauze Čapího hnízda obviněni z dotačního podvodu.

Babiš dnes znovu označil za lež, že by chtěl, aby jeho syn kvůli případu Čapí hnízdo "zmizel", nebo že byl nedobrovolně držen na Krymu. "Lži měly od začátku jasný cíl. Pád vlády," řekl. "Pravda je na mé straně a já doufám, že už to chápe většina z vás," dodal.

"Dnes už všichni chápete, že můj syn byl na Krymu na výletě na Krymu, kde navíc poznal svou přítelkyni. I to je pro někoho asi problém. Přítelkyni, se kterou je momentálně zasnoubený, a já jsem tomu strašně rád," poznamenal.

K vyslovení nedůvěry je potřeba nejméně 101 hlasů, opozice však dala dohromady jen 92 poslanců.

Sněmovna by podle předsedy ODS Petra Fialy měla vyjádřit vládě ANO a ČSSD nedůvěru, protože Babiš nechrání ústavní roli předsedy vlády a představuje pro ni bezpečnostní riziko. "Budeme hlasovat o tom, jestli tento fantastický střet zájmů považujeme za tolerovatelnou výbavu předsedy vlády," uvedl Fiala. Poukázal mimo jiné na to, že Babiš může jako premiér ovlivňovat vyšetřování. "Je naší povinností chránit integritu ústavní funkce předsedy vlády před jím samotným," prohlásil.

Pokud premiér zůstane ve funkci, nebude plnit jeden z nejdůležitějších úkolů: chránit ústavní pozici předsedy vlády před jejím možným ohrožením, před nátlakem, vydíráním a tak podobně. Proto jsme vyzvali předsedu vlády k demisi, proto jsme připraveni vyslovit vládě nedůvěru.

— Petr Fiala (@P_Fiala) 23. listopadu 2018

Jestliže Babiš zůstane v čele vlády, nebude podle Fialy nikdy zřejmé, zda mluví jako premiér, obviněný, spoluobviněný nebo otec chránící své děti. "Zda k nám mluví doktor Jekyll, nebo pan Hyde", dodal Fiala s odkazem na dvojroli postavy z novely Roberta Louise Stevensona.

Fiala podotkl, že hlasování může ovlivnit důvěru veřejnosti ve stát, v nezávislé policejní vyšetřování, které předseda vlády označuje za kampaň a "účelovku". "Je zbabělé říkat, že za tu situaci může opozice," poznamenal předseda ODS. "Kdo uvěří, že šlo o nevinnou náhodu, že se syn předsedy vlády odjel rekreovat na Krym v doprovodu ruského občana, že nikdo vhodnější nebyl," dotázal se Fiala.

Témata:  Andrej Babiš Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vláda

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy