Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hamáček perlí: Výsledek hlasování jsem očekával, umím počítat

Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně
Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček označil dnešní neúspěch návrhu opozice na vyslovení nedůvěry vládě za očekávaný. Na tiskové konferenci připomněl, proč sociální demokraté při hlasování opustili sál Sněmovny. Strana podle Hamáčka vládnímu projektu nadále věří, takže nemohla hlasovat proti němu, odchodem ze sálu však chtěla vyjádřit to, že kabinet zatěžují problémy kolem premiéra Andreje Babiše (ANO).

Hamáček uvedl, že hlasování po odchodu ze sálu sledoval na monitorech. "Výsledek jsem očekával, protože umím počítat. Odpovídá to současnému rozložení sil," konstatoval.

Pro konec vlády hlasovalo 92 opozičních poslanců, zástupci ANO a KSČM byli pro pokračování vlády, sociální demokraté odešli, což ale kabinet v hlasování nepoškodilo.

Souručenství ANO-ČSSD-KSČM se udrželo u moci bez ohledu na to, že padlo tolik pádných argumentů, že Andrej Babiš premiérem České republiky být nemůže. Do učebnic vstoupí dnešní přístup ČSSD, která nestatečně podpořila A. Babiše zásadním způsobem, ale ze sněmovní chodby.

— Jiří Pospíšil (@Pospisil_Jiri) 23. listopadu 2018

Předseda ČSSD zdůraznil, že jeho strana vstoupila do vlády kvůli programu. Připomněl, že už prosadila konec karenční doby či zvýšení minimální mzdy. "Ukazuje to, že vláda je úspěšná, projekt má naši důvěru," řekl. Vládu však zatěžují problémy premiéra, připomněl Hamáček nová zjištění v případu Čapího hnízda, kvůli kterému opozice hlasování iniciovala.

Vládní spolupráce bude podle Hamáčka nyní pokračovat standardním způsobem. V pondělí čeká ANO a ČSSD koaliční jednání, v příštím týdnu také zasedne kabinet.

Témata:  Jan Hamáček vláda Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy