Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš ztratil ve Sněmovně většinu, hodnotí dnešek opozice

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Podle opozičních stran se při hlasování o nedůvěře vládě ukázalo, že premiér Andrej Babiš (ANO) ztratil většinu ve Sněmovně. Problém s trestním stíháním premiéra podle nich trvá a poškozuje Česko v zahraničí. ODS si nedovede představit, že by vláda vydržela do konce funkčního období Sněmovny, které potrvá do podzimu 2021.

"Předseda vlády si udržel funkci, ale neudržel si důvěru většiny Poslanecké sněmovny," řekl novinářům předseda ODS Petr Fiala. Problém kolem Babiše podle něj přetrvává a vládní koalice ho nevyřešila, jen odsunula. Fiala také uvedl, že kvůli neúčasti vládní ČSSD při hlasování může nastat pnutí mezi koaličními stranami. "Nedovedu si představit, že by vláda po takovém hlasování o nedůvěře s premiérem, který má všechny tyto problémy, mohla vydržet celé volební období," řekl. Pokud vládní strany budou chtít rozpustit Sněmovnu, ODS je podle Fialy připravena je podpořit.

Piráti uvedli, že udělali vše pro vyslovení nedůvěry vládě. Podle nich se ukázalo, že většina poslanců, kteří se nebojí hlasovat, Babišově vládě nevěří. Problémy kabinetu podle Pirátů budou pokračovat, strana mezi ně řadí nejen Babišovo stíhání, ale také údajný střet zájmů premiéra v případě zemědělských dotací nebo neplnění programového prohlášen vlády.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek řekl, že v Česku pokračuje marasmus, který zemi poškozuje v zahraničí. Lidovci podle něj budou dál upozorňovat na problém trestně stíhaného premiéra, který podle nich vyvolává obavy z ovlivňování vyšetřování a ohrožuje principy právního státu.

Podle TOP 09 převzaly KSČM a ČSSD odpovědnost za to, že Česko má trestně stíhaného premiéra, který maří vyšetřování vlastní kauzy. "Hrozí, že tato kauza nebude řádně vyšetřena a principy právního státu budou pošlapávány," řekl předseda strany Jiří Pospíšil.

Podle STAN problém trestně stíhaného premiéra i po hlasování o nedůvěře trvá a nadále poškozuje Česko v očích zahraničních spojenců. Místopředseda hnutí Vít Rakušan také upozornil na neúčast vládní ČSSD na hlasování. "Dnes ukázalo, že KSČM je pevnější součástí vládního projektu Andreje Babiše než sociální demokracie," řekl. Podle něj je smutné, jak se ČSSD vyvíjí, když se nebyla schopná dohodnout ani na podpoře vlastní vlády, ani na jejím odmítnutí.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Andrej Babiš ODS

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy