Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman zahájí návštěvu Izraele, pokloní se Herzlovi

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Prezident Miloš Zeman dnes zahájí státní návštěvu Izraele. Během čtyřdenního pobytu se setká s vedoucími politickými představiteli země a jako první český státník promluví na schůzi izraelského parlamentu (Knesetu). Důležitým bodem programu bude otevření Českého domu v Jeruzalémě. Sídlit v něm bude České centrum, CzechTrade, CzechInvest a CzechTourism.

Do Izraele Zeman s manželkou Ivanou odletí dnes dopoledne. Po příletu český prezident položí v Jeruzalémě věnec u hrobu Theodora Herzla, významného představitele sionismu, který je považován za zakladatele Izraele. Večer se pak setká s podnikateli a zúčastní podpisu několika memorand mezi českými a izraelskými zástupci.

V pondělí se Zeman setká s izraelským prezidentem Reuvenem Rivlinem a jako první český státník promluví na schůzi izraelského parlamentu. V úterý poobědvá s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a otevře Český dům. I když tato instituce nebude mít diplomatický status, Zeman její vznik vnímá jako předstupeň přesunu českého velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzalému. Český prezident je silný zastánce přestěhování ambasády, souhlas české vlády ale zatím nezískal.

Zemana doprovázejí předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), několik ministrů a desítky zástupců českých firem.

Témata:  Miloš Zeman

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy