reklama

Ruské ministerstvo zahraničí obvinilo Ukrajinu, že úmyslně vyprovokovala incident mezi ruskými a ukrajinskými loděmi u Kerčského průlivu, a proto si předvolá ukrajinského chargé d´affaires.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v reakci na incident řekl, že předloží parlamentu návrh na vyhlášení stanného práva v zemi. Vyhlášení stanného práva by podle něj neznamenalo omezení občanských práv a svobod ani plnou mobilizaci. Zálohy by nicméně měly být připraveny, dodal 

Vlna nevole vůči postupu Ruska, se zvedla i v České republice. „Odsuzuji agresi Ruska proti Ukrajině. Je nepřijatelné, aby Rusko atakovalo ukrajinská plavidla v Azovském moři. Tyto kroky Ruska jsou přímým důsledkem obsazení Krymu. Kdo zpochybňuje odvetné kroky vůči agresivitě Ruské federace, je spoluzodpovědný za hrozící válečný konflikt,“ varuje na twitteru senátor TOP 09 Tomáš Czernin.

Přidal se i jeho stranický kolega Marek Ženíšek. „Ukrajina teď musí mít naši podporu,“ myslí si místopředseda TOP 09.

„V Azovském moři už se Rusko nemůže vymlouvat na separatisty,“ myslí si europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina „Nedávno jsem byl v Mariupolu, což je obchodní ukrajinsky přístav na Azovskemu moři. Ruské vojenské lodi kontrolují vjezd přes Kerčskou úžinu do Az. moře. Blokují obchodní lodě. Snaží se ovládnout cele Azovské moře a blokaci přístavu Mariupol a Berdjansk poškodit ukr. Hospodářství,“ dodává Štětina, který v minulosti působil jako válečný reportér z oblastí bývalého Sovětského svazu.

Znepokojeni jsou i lidovci. „Základní pravidlo ruské politiky- nedaří se? Vyvolej ozbrojený konflikt. To se teď děje u Krymu. Takové chování RF nesmí demokratický svět tolerovat,“ vzkazuje lidovecký poslanec Jan Bartošek.

Důrazný je také europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL). „Odpovědí na ruský imperialismus musí být evropská obranná spolupráce,“ uvedl na sociálních sítích lidovecký politik.

„Napadení ukrajinských lodí v mezinárodních vodách. Konflikt se přenesl do sdělovacích prostředků. Mašinérie spustila, pro Kreml šlo o “ukrajinskou provokaci”. Dokud nepodpoříme novináře&svobodu slova, bude se nám odcizovat veřejné mínění, a to nejen na okupovaném území Ukrajiny,“ varuje senátor a někdejší diplomat Pavel Fischer.

„Snaha ukrajinských vojenských plavidel proplout Kerčskou úžinou do Azovskeho moře k ukrajinskému pobřeží je stejně provokativní jako proplouvání ruských lodi průplavy Bospor a Dardanely. Je to právě naopak - ruská agrese!“ odmítl generál Petr Pavel slova Ruska o tom, že za incident může Ukrajinská provokace.

Europoslanec Pavel Telička je pak zvědavý, jaký postoj k dění mezi Ukrajinou a Ruskem zaujme prezident Miloš Zeman. „Tak jaké noty připravuje Kreml pro Zemana k agresi v Černém moři? Mlčet?“ rýpnul si na sociálních sítích.