reklama

ČSSD chystá řádný sjezd na začátek března dva roky po brněnském sjezdu, kde funkci předsedy obhájil Bohuslav Sobotka. Tehdejší premiér kvůli neuspokojivým předvolebním průzkumům opustil stranickou roli několik měsíců poté. Po slabém výsledku ve sněmovních volbách dali funkce k dispozici i ostatní členové jeho nejužšího vedení, jejichž nástupce vybral mimořádný sjezd letos v únoru a dubnu. Předsednictvo a ústřední výbor ale fungují stále v podobě vybrané v roce 2017.

Protože by při nynějším stavu bylo nutné pořádat sjezd každý rok, sociální demokraté v březnu sjednotí funkční období všech orgánů tak, že předseda a místopředsedové odstoupí a uskuteční se nová volba. Socialisté už od letošního sjezdu postrádají jednoho řadového místopředsedu, po Zimolově rezignaci je nejužší vedení o dva členy chudší proti normálu. Vedle Hamáčka a Onderky jsou jeho členy ještě místopředsedové Martin Netolický, Jaroslav Foldyna a Jana Fialová.

Letošní sjezd ČSSD pověřil v únoru nové vedení vyjednáváním o vstupu do vlády s ANO. V dubnu sice delegáti potvrdili krach jednání s hnutím Andreje Babiše (ANO), nakonec se však oba subjekty k rozhovorům vrátily a vstup do kabinetu potvrdilo interní referendum v ČSSD. Sociální demokraté mají ve vládě s ANO, kterou při červencovém hlasování o důvěře i pátečním hlasování o nedůvěře podpořili komunisté, pět křesel.

Hamáčka, který si nechal potvrdit důvěru ve straně po nepřesvědčivých výsledcích v říjnových komunálních volbách, nominovali na předsedu pardubičtí i hradečtí sociální demokraté. Podle předsedy Královéhradecké ČSSD Jana Birkeho byla podpora drtivá. Oba kraje také nominovaly na Hamáčkova zástupce Onderku. Jihomoravský poslanec už po nedávné Zimolově rezignaci převzal některé z jeho pravomocí. Jeho úlohou je především zastupovat předsedu při jeho nepřítomnosti.

Řadovým místopředsedou by měl podle pardubických sociálních demokratů zůstat tamní hejtman Netolický. Toho by měli doplnit ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a bývalý šéf Vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík, který se letos v únoru neúspěšně ucházel o funkci předsedy. Netolického podpořili i pardubičtí sociální demokraté.

V obou krajích se uskutečnily také volby krajského vedení. V Královéhradeckém kraji obhájil funkci náchodský starosta Birke, v Pardubickém kraji uspěl šéf poslaneckého klubu sociálních demokratů Jan Chvojka.