Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jurečka chce nahradit Bělobrádka, bude kandidovat na předsedu KDU-ČSL

Marian Jurečka
Marian Jurečka
Foto: Adam Mráček / INCORP images

První místopředseda lidovců a bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka bude na březnovém sjezdu strany kandidovat na předsedu.

Svůj úmysl oznámil v dopise, který poslal e-mailem všem členům KDU-ČSL, napsal dnes server Aktuálně.cz. Současný předseda lidovců Pavel Bělobrádek na sjezdu funkci obhajovat nebude. Kandidaturu na předsedu strany už oznámil místopředseda lidovců Jan Bartošek a poslanec Marek Výborný.

"Chci jako předseda přispět k tomu, že budeme budovat férovou a slušnou společností lidí, kteří nemyslí jen na současnost, ale i na budoucnost svých dětí," sdělil Aktuálně.cz Jurečka, podle kterého nestačí tleskat vítězům, ale je potřeba nezapomínat také na poražené.

"Nechci, abychom zemi rozdělovali osobními, malichernými spory, ale naopak ji sjednocovali. Jsem pevně přesvědčen, že silná lidová a křesťanská strana k tomu může přispět. Jako případný předseda KDU-ČSL bych se o toto vše maximálně, ale férově snažil," podotkl Jurečka, který patří ke kritikům premiéra Andreje Babiše (ANO) a prezidenta Miloše Zemana.

Bělobrádek na říjnové celostátní konferenci lidovců oznámil, že už se do boje o předsednickou funkci nezapojí. Brzkým oznámením svého záměru chtěl poskytnout kandidátům čas, aby se představili členské základně a představili svou vizi směřování strany. Svých možných nástupců vidí několik, o jménech nechtěl spekulovat. Nehodlá ani žádného kandidáta osobně podpořit.

Kandidaturu zatím oznámili Bartošek a Výborný. Spekuluje se i o možné kandidatuře senátora a zlínského hejtmana Jiřího Čunka, který se o předsednictví utkal s Bělobrádkem na sjezdu v roce 2017.

Témata:  Marian Jurečka KDU-ČSL

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy