Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teploty v Česku klesly hluboko pod nulu. Silničáři doporučují řidičům opatrnost

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

V Libereckém kraji dnes silně mrzne. Podle informací z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) klesly dnes ráno na Jizerce v Jizerských horách teploměry k minus 14 stupňům Celsia a při zemi naměřily ještě o tři stupně chladněji. Komunikace v kraji jsou většinou holé a vymrzlé, silničáři ale doporučují opatrnost.

Teploty v Libereckém kraji se většinou pohybují od minus tří do minus deseti stupňů. Je jasno až polojasno, vítr fouká jen velmi slabý. Podle meteorologů vystoupají dnes přes den teploty v kraji nejvýše ke dvěma stupňům nad nulou. Na horách má mrznout po celý den.

Silnice na Vsetínsku mohou dnes ráno místy namrzat. Jsou povětšinou holé, vlhké a sjízdné se zvýšenou opatrností. Ve Zlínském kraji je převážně zataženo bez srážek, na Zlínsku skoro jasno. Místy vane slabý vítr. Teplota se ráno pohybovala od minus šesti stupňů Celsia do nuly. Odpolední maxima by podle předpovědi měla dosáhnout tří stupňů Celsia. Přes den bude většinou oblačno až polojasno, postupně bude oblačnosti ubývat. Vát bude mírný severní až severovýchodní vítr, který může v nárazech překonat rychlost 50 kilometrů v hodině. Odpoledne a večer by měl zvolna slábnout.

S velkou opatrností by dnes ráno měli počítat řidiči mířící na Zábřežsko. Silničáři tam varují před nebezpečím námrazy. Na Červenohorském sedle se objevují sněhové přeháňky. Správci silnic ošetřovali silnice na Šumpersku, po chemickém posypu jsou tam nyní vozovky mokré a sjízdné se zvýšenou opatrností. Zatím bez omezení jsou sjízdné vozovky na Prostějovsku, Přerovsku i Olomoucku, podle správců silnic zatím nenamrzají ani ve vyšších polohách Šternberska.

Především v oblasti Beskyd by dnes řidiči v Moravskoslezském kraji měli být opatrní. Silnice tam totiž místy mohou namrzat. Vozovky v regionu jsou ale jinak sjízdné bez většího omezení. Jsou holé a suché, někde vymrzlé.

Témata:  mráz silnice počasí

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy