reklama

V kauze jsou mimo jiné obviněni premiér Andrej Babiš, jeho manželka Monika, švagr Martin Herodes a jeho dvě dospělé děti, Bobeková a Andrej Babiš mladší. Celkem čelí stíhání sedm lidí.

Vyjádření, podle kterých nejsou schopni se ze zdravotních důvodů účastnit trestního řízení, předložili podle dřívějších informací médií zástupci Bobekové a Babiše mladšího.

Premiér nedávno řekl, že jeho syn trpí schizofrenií a dcera bipolární poruchou. Zprávu ohledně zdravotního stavu Babiše mladšího údajně zpracovávala lékařka Dita Protopopová, jejíž manžel Petr Babišova syna podle jeho tvrzení odvezl na Krym. Podle premiéra syn nebyl unesen, z Česka odjel dobrovolně.

Posouzení zdravotního stavu Babišova syna komplikuje skutečnost, že má švýcarské občanství a ve Švýcarsku i žije. Čeští policisté v minulosti uvedli, že ohledně jeho výslechu komunikují se zahraničními kolegy.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova holdingu Agrofert, který je nyní ve svěřenském fondu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. V létě 2008 získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert. Farmu Čapí hnízdo nyní vlastní společnost Imoba, která před několika týdny spornou dotaci státu vrátila.