reklama

O zúžení seznamu zastupitelských úřadů nejvyšší politické důležitosti psaly dnešní Lidové noviny (LN). Seznam nyní obsahuje 17 z 96 českých velvyslanectví, od nového roku to bude o čtyři méně. Petříček deníku řekl, že hlavní důvod pro změnu je ekonomický, náklady se přesunou jinam, protože Česko například otevírá ambasádu v Mali. "Vracíme se do časů, kdy se seznam orientoval na velmoci, sousední země a klíčové instituce," řekl ministr.

Podle Zemana Petříček seznam top ambasád upravil bez konzultace s prezidentem a premiérem, jeho postup je neprofesionální a Petříček dělá hrubé chyby. Nezná význam Itálie v Evropské unii, nezná význam Maďarska ve visegrádské čtyřce, řekl o ministrovi prezident. "Budu mít tady zítra (v pátek) v Lánech na návštěvě Viktora Orbána, kterého bude mimo jiné doprovázet ministr zahraničních věcí. Já se jim omluvím za toto rozhodnutí," řekl Zeman.

Prezident Petříčka také označil za neúspěšného politika, protože opakovaně v Praze neuspěl v komunálních volbách. Uvedl, že premiér Andrej Babiš (ANO) si mu stěžoval na negativní vliv europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD) na ministerstvu zahraničí. Za vyřazením Budapešti ze seznamu klíčových ambasád může být podle Zemana právě Poche. Ten v minulosti o vedení české diplomacie usiloval, ale prezident ho ministrem zahraničí odmítl jmenovat.

Prezident se k Petříčkovi kriticky vyjádřil už minulý týden. Na otázku Mladé fronty Dnes (MfD), zda by přijal návrh na Petříčkovo odvolání, řekl, že by Babišovi nebránil odvolat jakéhokoli ministra. Od Petříčka se Zeman liší v názoru na záměr přesunout českou ambasádu v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma, který prezident podporuje.

Vůči Petříčkovi se vymezil i Babiš. Nelíbilo se mu, že Petříček před jednáním sociálních demokratů o jejich postoji k hlasování o nedůvěře řekl, že ČSSD by měla trvat na Babišově odchodu z vlády do vyšetření kauzy Čapí hnízdo, v níž je premiér trestně stíhán. Předseda ČSSD Jan Hamáček ale nevidí důvod, aby se v rámci koalice Petříčkova pozice ve vládě řešila. Sám je s ministry ČSSD spokojený a žádné změny nechystá, řekl v pondělí. Podle koaliční dohody přísluší navrhovat ministry za sociální demokracii právě předsedovi strany.