Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novým prezidentem Policie ČR bude Jan Švejdar

Policie ČR
Policie ČR
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Novým policejním prezidentem bude od soboty Jan Švejdar, dosavadní ředitel pardubické krajské policie. Na tiskové konferenci to dnes oznámil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Řídil se doporučením výběrové komise, která volila mezi Švejdarem a ředitelem ústecké krajské policie Jaromírem Knížetem. Za své hlavní priority označil nový šéf českých policistů boj proti drogové kriminalitě a zlepšení bezpečnosti na silnicích.

Švejdar nahradí Tomáše Tuhého, který se stal tento týden velvyslancem na Slovensku. Řízením policie je v mezidobí dočasně pověřen první náměstek Martin Vondrášek.

Výběrové komisi své koncepce představili oba kandidáti ve středu, o den později dostal doporučení komise Hamáček. Hlasování komise bylo podle ministra jednomyslné, neměl důvod její doporučení měnit. Výběr Švejdara označil za dobrou volbu pro českou policii i Českou republiku.

Ministr vnitra @jhamacek představil nového policejního prezidenta. Bude jím stávající pardubický krajský ředitel @PolicieCZ Jan Švejdar. pic.twitter.com/mfFRbYjqXO

— Ministerstvo vnitra (@vnitro) 30. listopadu 2018

Švejdar novinářům řekl, že za své hlavní úkoly považuje boj proti drogovým deliktům a zlepšení situace na českých silnicích. Detailnější plány chce zveřejnit později, až se seznámí se situací na policejním prezidiu.

Hamáček vyhlásil výběrové řízení na nástupce Tuhého 12. listopadu. Lhůta pro podání přihlášek skončila minulý čtvrtek. V komisi u výběrového řízení zasedli náměstek ministra vnitra Jiří Nováček, ředitel hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba, bývalý policejní prezident Jiří Kolář, předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpánek a státní tajemník ministerstva vnitra Jiří Kaucký.

Tuhý ve funkci skončil na konci října. Vyloučil to, že na jeho odchod někdo z politiků vyvíjel nátlak, politický tlak odmítl i Hamáček. Mandát v úřadu policejního prezidenta měl Tuhému vypršet v dubnu příštího roku.

Témata:  Policie ČR Jan Hamáček Ministerstvo vnitra České republiky Jan Švejdar

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy