Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané se změnili v národ narkomanů a sebevrahů? Naděje na dožití klesá

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Naděje dožití ve Spojených státech loni oproti předchozímu roku klesla ze 78,7 roku na 78,6. Za mírným snížením stojí i větší počet úmrtí na předávkování a sebevražd, uvedlo ve čtvrtek americké Středisko pro kontrolu nemocí a prevenci (CDC).

V roce 2017 dosáhl počet obětí předávkování nového rekordu, poznamenala televize CNN. Zemřelo takto 70.237 lidí. To je o takřka deset procent více než v roce 2016.

Latest CDC data show U.S. life expectancy has declined over past few years. Tragically, this trend is largely driven by deaths from drug overdose and suicide. This is a wakeup call. We are losing too many Americans, too early and too often, to conditions that are preventable. https://t.co/fiTD0zg01p

— Dr. Robert R. Redfield (@CDCDirector) 29. listopadu 2018

Důvodem může být rostoucí obliba syntetických drog, jako je například fentanyl, který si V USA vyžádal přes 28.000 mrtvých. Některé země přitom zvažovaly, že budou tento opioid kvůli jeho analgetickým účinkům využívat k pacifikaci rozvášněných davů.

Největší počet případů předávkování hlásí Západní Virginie, kde tímto způsobem umírá téměř 58 lidí ze sta tisíc, nejméně jich má Nebraska, a to o něco málo více než osm na 100.000 úmrtí.

Rostoucím problém jsou také sebevraždy, které se během posledního desetiletí staly desátou nejčastější příčinou smrti. Zatímco v roce 1999 bylo v USA deset případů sebevražd na 100.000, loni už jich bylo 14. V tomto období v případě mužů počet sebevražd vzrostl o 26 procent z 18 na 22 na 100.000, u žen ze čtyř na šest na sto tisíc.

Vyšší naději na dožití mají v USA tradičně ženy než muži. Ženy, které se v USA narodily loni, mají v průměru šanci dožít se 81,1 roku, což je stejně jako v roce 2016. Zatímco muži narození v roce 2016 mají naději dožít se průměrně 76,2 roku, ti, kteří přišli na svět loni, o desetinu méně.

Témata:  USA drogy sebevražda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy