Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané se změnili v národ narkomanů a sebevrahů? Naděje na dožití klesá

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Naděje dožití ve Spojených státech loni oproti předchozímu roku klesla ze 78,7 roku na 78,6. Za mírným snížením stojí i větší počet úmrtí na předávkování a sebevražd, uvedlo ve čtvrtek americké Středisko pro kontrolu nemocí a prevenci (CDC).

V roce 2017 dosáhl počet obětí předávkování nového rekordu, poznamenala televize CNN. Zemřelo takto 70.237 lidí. To je o takřka deset procent více než v roce 2016.

Latest CDC data show U.S. life expectancy has declined over past few years. Tragically, this trend is largely driven by deaths from drug overdose and suicide. This is a wakeup call. We are losing too many Americans, too early and too often, to conditions that are preventable. https://t.co/fiTD0zg01p

— Dr. Robert R. Redfield (@CDCDirector) 29. listopadu 2018

Důvodem může být rostoucí obliba syntetických drog, jako je například fentanyl, který si V USA vyžádal přes 28.000 mrtvých. Některé země přitom zvažovaly, že budou tento opioid kvůli jeho analgetickým účinkům využívat k pacifikaci rozvášněných davů.

Největší počet případů předávkování hlásí Západní Virginie, kde tímto způsobem umírá téměř 58 lidí ze sta tisíc, nejméně jich má Nebraska, a to o něco málo více než osm na 100.000 úmrtí.

Rostoucím problém jsou také sebevraždy, které se během posledního desetiletí staly desátou nejčastější příčinou smrti. Zatímco v roce 1999 bylo v USA deset případů sebevražd na 100.000, loni už jich bylo 14. V tomto období v případě mužů počet sebevražd vzrostl o 26 procent z 18 na 22 na 100.000, u žen ze čtyř na šest na sto tisíc.

Vyšší naději na dožití mají v USA tradičně ženy než muži. Ženy, které se v USA narodily loni, mají v průměru šanci dožít se 81,1 roku, což je stejně jako v roce 2016. Zatímco muži narození v roce 2016 mají naději dožít se průměrně 76,2 roku, ti, kteří přišli na svět loni, o desetinu méně.

Témata:  USA drogy sebevražda

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy