reklama

Soudce Kamil Kydalka v rozhovoru pro Seznam Zprávy hovořil o amnestii bývalého prezidenta Václava Klause. Naznačil přitom, že si ji mohl někdo za peníze objednat. Mimo kamery soudce prý sdělil reportérce Sabině Slonkové domněnku, kdo si abolici - tedy zastavení vleklých trestních stíhání - objednal a kolik zaplatil. Prý to bylo 300 milionů korun, důkazy ale reportáž nepřinesla. Jméno údajného objednatele v reportáži přímo nezaznělo.

Senát Nejvyššího správního soudu tento týden udělil důtku, svými výroky se totiž soudce dopustil kárného provinění. Pochybení spatřuje kárný senát v té části rozhovoru, kde Kydalka obecně hovořil o možnosti, že si aboliční část amnestijního rozhodnutí, tedy zastavení vleklých trestních stíhání, někdo objednal a zaplatil a že něco podobného je podle něj v Česku možné.

Kydalky se veřejně zastal například miliardář a bojovník proti korupci a zakladatel Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček. „Důtka za odvahu? V lednu roku 2013 Klaus spáchal morální zločin, podle mého názoru největší od Sametové revoluce - amnestii ekonomických zločinců,“ kritizuje bývalého prezidenta Janeček.

I on hovoří o tom, že za amnestií je něco víc. „Z našich informací je nade vší rozumnou pochybnost jasné, že amnestie ekonomických zločinců byla uplacená a také byla účelovou splátkou Klausových závazků z devadesátých let vůči těmto zlojedům,“ tvrdí miliardář.

„Společně s Nadačním fondem proti korupci vyjadřuji podporu JUDr. Kamilu Kydalkovi, předsedovi trestního senátu na Městském soudu v Praze, který dostal důtku za své výroky o této zločinecké amnestii. Jeho osobní vyjádření považujeme za legitimní projev občanské statečnosti. Důležitost tohoto sdělení dalece převyšuje namítané ohrožení nezávislosti soudního systému v ČR, který byl naopak podlomen právě škrtem chilského pera. Osoby, jejichž stíhání bylo na základě amnestie zastaveno, měly způsobit celkovou škodu ve výši nejméně 18,6 miliard korun. Morální újma společnosti je ale nevyčíslitelná,“ tvrdí Janeček.