reklama

Tradičně nejlépe si vedou obecní zastupitelstva a starostové, jimž důvěřuje shodně 63 procent lidí. Naopak nejhůře na tom je Senát s 32 procenty a Poslanecká sněmovna s 33 procenty. Krajská zastupitelstva pak mají důvěru 45 procent veřejnosti a hejtmani jsou na 43 procentech. Téměř všechny instituce zaznamenaly v listopadu lepší výsledek než v říjnu, pouze Senát a krajská zastupitelstva klesla o jeden procentní bod.

Nejvíce si polepšili starostové, a to o šest procentních bodů. Důvěra v obecní zastupitelstva vzrostla o pět procentních bodů. "Což patrně souvisí s proběhnuvšími komunálními volbami a do jisté míry také se skutečností, že v říjnovém výzkumu byla položená otázka modifikována tak, že se vztahovala ke končícím starostům a zastupitelstvům," uvedli statistici.

Se současnou politickou situací je stejně jako v říjnu nespokojeno 40 procent Čechů. Spokojenost naopak vyjádřilo 22 procent lidí. Třetina volila odpověď "ani spokojen, ani nespokojen". "Aktuální výsledek je tak spolu s výsledkem říjnového šetření relativně nejpříznivějším hodnocením politické situace od ledna 2017, kdy byl zaznamenán vůbec nejlepší výsledek od počátku tohoto desetiletí," upozornilo CVVM.

Průzkum se uskutečnil od 3. do 15. listopadu a zúčastnilo se ho 1104 lidí. V pondělí 12. listopadu se uskutečnilo 96 procent všech rozhovorů. "Výsledky důvěry ústavním institucím tedy nereflektují politické události nastalé po tomto datu," upozornili autoři průzkumu.