reklama

"Budeme zveřejňovat oblasti, ve kterých VZP uvítá uzavření smluvního vztahu a kde pociťuje nedostatek dostupnosti péče," řekl náměstek ředitele VZP David Šmehlík. Aktivně se chce pojišťovna zaměřit i na předávání praxí v případě odchodu lékaře do důchodu. Spolupracovat bude i s ministerstvem zdravotnictví, které má dotační titul na otevírání nových ordinací. Zapojit by se mohly i obce.

Pojišťovna nejprve analyzovala síť ordinací a vytipovala místa, kde je dostupnost lékařské péče horší. Sleduje také, jestli lékaři v regionu přijímají nové pacienty. Informace chce v budoucnu také zveřejňovat na webu. "Pokud budeme někde evidovat deficit, tak se budeme regionem detailně zabývat," dodal Šmehlík.

Ročně přijde do praxe asi 150 nových praktických lékařů. "Naším zájmem je, aby nevznikaly ordinace na zelené louce, ale aby se přebíraly praxe tam, kde lékař končí," řekl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Podle sdružení mají zavedené ordinace v péči průměrně kolem 1700 pacientů, dětští lékaři asi 1000. "Myslím si, že budoucnost ordinace praktického lékaře je v praxích minimálně o dvou lékařích," dodal Šonka. Pojišťovny totiž mimo jiné odměňují praxe s delší ordinační dobou.

Určité prvky odměňování praktických lékařů za lepší služby podle náměstka Šmehlíka obsahuje už dohoda o hrazení péče na příští rok. "Více jsme akcentovali oblasti, které nás více zajímají, jako je prevence, záchyt onemocnění, očkování a péče o pacienty s chronickým onemocněním. U praktických lékařů pro děti a dorost například preventivní prohlídky nebo dodržení schématu pravidelného očkování," uvedl. Do budoucna mají praktičtí lékaři přibírat více péče o chronické pacienty, například diabetiky, pacienty s vysokým tlakem nebo po onkologické léčbě.

Problém v současné době způsobila podle předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Aleny Šebkové také změna vzdělávání.

"V roce 2017 přestal existovat obor Praktický lékař pro děti a dorost. Přestože byl v předchozích letech dramaticky stoupající zájem, už dva roky máme propad vstupu nových lékařů," uvedla. Nově je obor součástí pediatrie, dětští lékaři to chtějí vrátit zpět.