reklama

Agentura STEM provedla výzkum více než týden po zveřejnění reportáže o údajném únosu premiérova syna na Krym a ve dnech kolem hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. "Data ukazují, že nedávné události aktivizovaly a posílily tábor příznivců hnutí ANO," uvedl STEM. Růst podpory hnutí ANO zaznamenal také o víkendu zveřejněný průzkum agentury Kantar CZ pro Českou televizi.

Své postavení posílili v listopadovém průzkumu STEM rovněž Piráti. Podle volebního modelu by ve volbách skončili druzí se ziskem 13,1 procenta, zatímco v říjnu by získali 12,6 procenta.

Třetí nejsilnější stranou ve Sněmovně by byla ODS se ziskem 12,4 procenta. Na čtvrtém místě by skončili komunisté (7,6 procenta), následovaní SPD (6,9 procenta) a vládními sociálními demokraty, kterým by dalo hlas 6,6 procenta voličů. Nejslabší parlamentní stranou by byli lidovci, kteří by pětiprocentní práh pro vstup do Sněmovny překročili o jednu desetinu procentního bodu.

Těsně pod pětiprocentní hranicí by podle volebního modelu skončila TOP 09 (4,9 procenta) i Starostové a nezávislí (4,6 procenta).