Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polský exprezident Walesa prohrál, má se omluvit Kaczyńskému

Jaroslaw Kaczyński
Jaroslaw Kaczyński
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Bývalý polský prezident Lech Walesa se má někdejšímu premiérovi Jaroslawu Kaczyńskému omluvit za své výroky o letecké katastrofě z dubna 2010. Dnes o tom podle polských médií rozhodl soud v severopolském Gdaňsku. Walesa nicméně nemusí zaplatit 30.000 zlotých (asi 181.140 Kč) na dobročinné účely, jak požadoval Kaczyński. Dnešní rozsudek není pravomocný.

Walesa na svém facebookovém účtu napsal, že Jaroslaw Kaczyński, "hnaný falešnou statečností" při letu polské delegace do Smolenska na západě Ruska "vydal nařízení k přistání, i když věděl, že panuje špatné počasí, a způsobil tak leteckou katastrofu z 10. dubna 2010". Tu nepřežil nikdo z 96 cestujících na palubě, včetně tehdejšího prezidenta Lecha Kaczyńského, bratra-dvojčete Jaroslawa Kaczyńského.

Walesa se má podle rozsudku omluvit také za to, že i o Lechovi Kaczyńském na facebooku psal, že nutil posádku letadla přistát ve Smolensku přes nepřízeň počasí.

"Těmito slovy jsem urazil city pana Jaroslawa Kaczyńského, spojované s osobou jeho bratra," citovala soudkyně Weronika Klawonnová, jak má znít část Walesovy omluvy. Tu mu nařídila zveřejnit na jeho facebookovém profilu, v rádiu a v jednom z polských týdeníků.

Ten wyrok, będący do przewidzenia był potrzebny, bo pokazał jak wyobcowany czuje się Kaczyński w tłumie, w sądzie, między ludźmi I jak wielki hejt potrafi wylać prawa strona na sędzie, która koniec końców wydała wyrok po ich myśli. #Wałęsa #Kaczyński pic.twitter.com/2oNlCSPXGD

— AleksanderTwardowski (@OloCzarny) 6. prosince 2018

Ani šéf vládního národně konzervativního Práva a spravedlnosti Kaczyński, ani exprezident Walesa dnes k soudu nepřišli. Walesa a bratři Kaczyńští spolu kdysi spolupracovali v protikomunistickém hnutí Solidarita, pak se však jejich názory rozešly a stali se z nich zarytí nepřátelé. Když se minulý měsíc Walesa s Jaroslawem Kaczyńským setkali u soudu, nazvali vzájemně svou někdejší spolupráci "svou největší chybou a omylem".

Témata:  Lech Walesa Jaroslaw Kaczyński Polsko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy