Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Platy vrcholných politiků? Senátoři jim chtějí přidat víc než poslanci

Senát Parlamentu ČR
Senát Parlamentu ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Senát možná navrhne postupný nárůst platů vrcholných politiků v příštích třech letech s tím, že příští rok by si měli polepšit více než podle verze schválené Sněmovnou. Horní komoře to doporučil její hospodářský výbor, který dnes své rozhodnutí zveřejnil na senátním webu.

Sněmovní verze počítá s tím, že platy vrcholných politiků vzrostou příští rok zhruba o devět procent, nikoli o původně schválenou pětinu. Základní měsíční plat například poslance a senátora by se měl zvýšit o 6500 korun na 82.400 korun místo na 90.600 korun.

Senátní výbor doporučil pro příští rok nárůst základního platu zákonodárce na 84.000 korun měsíčně, v přespříštím roce na 87.300 korun, pokud by i pro rok 2020 zůstal zachován zachován základ pro výpočet platové základny pro příští rok.

Sněmovní verze počítá s tím, že platová základna ještě v příštím roce představovala 2,5násobek průměrné hrubé měsíční mzdy v nepodnikatelské sféře. Podle senátního výboru by se měla zvýšit na 2,55násobek v příštím roce a na 2,65násobek v roce 2020. Podle platného zákona měl koeficient vzrůst na 2,75násobek.

Senát se má novelou o platech politiků zabývat na své schůzi příští středu. Pokud by se s návrhem svého výboru ztotožnil, novela o platech politiků by se vrátila k opětovnému projednání poslancům. Není jasné, kdy by o ní rozhodli. Novelu má poté ještě posoudit prezident. Jestliže by novela nebyla přijata před koncem letošního roku, nevstoupí v platnost. Je tedy také možné, že vrcholným politikům vzrostou platy od ledna razantněji, ale poté, až bude novela účinná, klesnou.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky mzdy politici Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy