reklama

Informaci o doručení dopisu obdržela Dostálová ráno od sekretariátu, fyzicky ho ještě neviděla. Jeho obsahem je debata o tom, jak je implementován článek 61 finančního nařízení, které je platné od letošního srpna. "Dopis budeme právně analyzovat, abychom komisi odpověděli," dodala. Analýzy ke střetu zájmů i k novému finančnímu nařízení má ministerstvo hotové, bude je ještě překládat do angličtiny.

Komisař Oettinger o zaslání dopisu informoval v pondělí v diskusi na výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu. Odpověď očekává v příštích dnech či týdnech. Evropská komise bude podle něj v této věci postupovat s patřičnou rychlostí. Dopis EK podle něj detailně popisoval nynější právní situaci.

"Je třeba to vidět v rámci nového finančního nařízení a faktu, že od srpna letošního roku platí vůči konfliktům zájmů přísnější přístup. Finanční nařízení se týká každé členské země, každého příjemce, každého občana, ať je malý nebo velký," upozornil komisař.

Otázkám ohledně Česka Oettinger čelil v souvislosti s víkendovými informacemi médií o interním dokumentu právní služby Evropské komise. Z materiálu vyplývá, že se Babiš z pohledu článku 61 nachází ve střetu zájmů. Podle právníků EU má totiž zájem na ekonomickém úspěchu Agrofertu a jako premiér má možnost ovlivňovat rozhodování spojené s využíváním fondů přicházejících z evropského rozpočtu.

Babiš a česká vláda podobnou interpretaci odmítají. Podle vlastní analýzy českého ministerstva spravedlnosti premiér ve střetu zájmu není. Babiš trvá na tom, že není žádný důvod, aby Česko kvůli jeho údajnému střetu zájmů vracelo peníze z evropských dotací pro firmy jeho bývalého koncernu Agrofert.