Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nezaměstnanost v Česku? V listopadu stagnovala. úřad práce očekává nárůst lidí bez práce

Úřad práce
Úřad práce
Foto: Úřad práce

Nezaměstnanost v Česku v listopadu zůstala na 2,8 procenta. Bez práce bylo 215.010 lidí, což je nejméně od června 1997. Počet volných pracovních míst vzrostl na více než 323.500. Oznámil to dnes Úřad práce ČR (ÚP ČR). Analytici stagnaci nezaměstnanosti očekávali. Loni v listopadu byla míra nezaměstnanosti 3,5 procenta.

Přestože podíl nezaměstnaných osob zůstal na stejné hodnotě jako v říjnu, absolutní počet evidovaných uchazečů stále klesá. V listopadu bylo bez práce o 612 lidí méně než v říjnu.

"V nadcházejících měsících bude registrovaná nezaměstnanost, v souvislosti s postupným ukončováním sezónních prací a pracovních úvazků na dobu určitou, pravděpodobně stagnovat, případně mírně vzroste," uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková. Již v listopadu se do evidence úřadu začali hlásit první pracovníci ze zemědělství a stavebnictví, včetně osob samostatně výdělečně činných.

Nejnižší, 1,8 procenta, zůstala míra nezaměstnanosti v Pardubickém kraji. V Praze a Plzeňském kraji činila 1,9 procenta a v Jihočeském a Královéhradeckém dvě procenta. Naopak nejvyšší, 4,3 procenta, je v Moravskoslezském a v Ústeckém kraji. Mezi okresy je na tom nejlépe Praha - východ s nezaměstnaností 1,1 procenta a Rychnov nad Kněžnou s 1,2 procenta. Naopak nejvyšší zůstala nezaměstnanost na Karvinsku, a to 6,8 procenta. Podíl nezaměstnaných osob stejný nebo vyšší než republikový průměr mělo 30 regionů.

V listopadu evidoval úřad práce 323.542 volných pracovních míst, což je o 6658 více než v říjnu a o 109.752 více než před rokem. Na jedno volné pracovní místo připadalo v listopadu v průměru 0,7 uchazeče.

Vyšší počet lidí bez práce než volných pracovních míst je stále v Ústeckém, Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Nejvíce volných pozic chtějí obsadit zaměstnavatelé v Praze (65.009) a ve Středočeském kraji (45.690).

Ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o nové zaměstnance převážně v technických a dělnických oborech. Pokud jde o předvánoční "brigády", tyto nabídky se v evidenci úřadu práce objevují v menší míře. "Důvodem je především fakt, že zaměstnavatelé tuto oblast řeší primárně prostřednictvím pracovních portálů, přes agentury práce, vlastními silami nebo přijímají zaměstnance, kteří se osvědčili v minulosti," uvedl úřad.

Témata:  nezaměstnanost práce Úřad práce

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy