Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza D1 graduje. ŘSD firmu vyhodí, dálnici dokončí někdo jiný

Dan Ťok, ministr dopravy
Dan Ťok, ministr dopravy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) rozhodlo, že kvůli zpoždění prací na opravovaném úseku D1 u Humpolce ukončí smlouvu s nynějším sdružením. Ve výběrovém řízení vybere jiného zhotovitele. Dnes to novinářům řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Ministr dopravy Dan Ťok dnes uvedl, že problematický úsek dálnice okamžitě rozšíří. Má tak vzniknout třetí jízdní pruh, který má ulevit kolonám na dálnici. Ty v souvislosti s hustým sněžením trápily řidiče v posledních dnech.

V úseku vznikají dopravní komplikace proto, že ho silničáři nemohou za nepříznivého počasí řádně udržovat. Ťok proto nařídil, aby se D1 okamžitě rozšířila. To by měly zajistit ještě stávající firmy.

Pokud nebudou schopné svodidla posunout, zařídí to jiná firma, kterou ŘSD oslovilo bez soutěže. Název ale zatím nebyl zveřejněn. I přesto zůstane rychlost v tomto úseku omezená.

Kromě posunutí svodidel bude třeba opravit kaverny, které vznikly na 600 metrech opravované D1 a zasahují do jednoho metru pod jízdní pás směrem od středové části dálnice. 

Opravy úseku dálnice začaly v březnu a zakázku za 1,75 miliardy korun vyhrálo sdružení české firmy Geosan Group, italské firmy Toto Costruzioni Generali a kazašské SP Sine Midas Stroy. Firma Geosan ale uvedla, že je rozhodnutá opravy dokončit.

Témata:  Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) dálnice - opravy na D1 Dan Ťok dálnice D1

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy