reklama

Vyplývá to z analýzy společnosti truconneXion, která již šestým rokem zjišťuje využívání výpočetní techniky v předvánočním období na vzorku 2000 zaměstnanců v administrativních profesích, kde se běžně využívá výpočetní technika.

Nižší produktivita a tlak na zvyšování mezd dostávají zaměstnavatele pod značný tlak. „Účet za předvánoční zneužívání pracovního času je závratný. V přepočtu na jednoho zaměstnance se vyšplhal na rekordních 7223 Kč. To je o 1599 Kč více než loni. Během adventu zaměstnanci na pracovišti tráví denně hodinu a 48 minut soukromými aktivitami, zejména nákupem dárků a přípravou na vánoční svátky. Trend okrajování pracovní doby ve prospěch soukromých aktivit zaměstnanců dosahuje vrcholu, za posledních pět let se denně promrhaný čas prodloužil o 23 minut,“ shrnuje Martin Hnízdil, AuditPro manažer společnosti truconneXion.

Za poklesem pracovní morálky před koncem roku stojí vedle nakupování a plánování zimní dovolené také zábava, zejména četba zpravodajství, sledování multimédií a sociální sítě.

„V analýze se jasně odráží růst platů, protože zaměstnanci více navštěvují webové stránky s nabídkou ubytování či dovolených v zahraničí. Napomáhá tomu i rozmach chytrých telefonů, které umějí to samé, co běžný počítač. Češi se proto ,poflakují‘ stále více na mobilu, kam se přesouvá značná část nepracovních aktivit,“ dodává Martin Hnízdil.

Firmy monitorují zaměstnance, aby zabránily plýtvání

Masivní zneužívání pracovního času zaměstnavatelům samozřejmě vadí. Zahálka zaměstnanců je proto jedním z hlavních důvodů, proč firmy elektronicky monitorují, jak zaměstnanci nakládají s výpočetní technikou.

Z dalšího nedávného průzkumu společnosti truconneXion, tentokrát mezi zaměstnavateli, vyplynulo, že důvodem pro monitoring je jejich snaha zamezit plýtvání firemními zdroji (34 %), snížení rizika kontroly ze strany policie nebo dodavatelů softwaru (26 %) a zmiňovaná zahálka zaměstnanců (18 %).

„Zaměstnavatelé jsou kvůli nedostatku zaměstnanců velmi benevolentní a zneužívání pracovního času v současnosti tolerují. Jakmile se ale situace na pracovním trhu změní, prokazatelné ,flákání‘ na pracovišti může stát zaměstnance místo,“ uzavírá Martin Hnízdil, AuditPro manažer společnosti truconneXion.

Až na chvostu se v průzkumu umístily obavy z nebezpečného chování zaměstnanců (14 %), například stahování pirátského obsahu do počítače, a zneužívání firemního majetku (8 %) pro soukromou potřebu.

V průzkumu, který proběhl letos v listopadu mezi 350 tuzemskými zaměstnavateli, se společnost truconneXion dotazovala, proč monitorují využívání výpočetní techniky.