reklama

V dole po výbuchu metanu zemřelo 12 Poláků a jeden Čech. "Spravedlivé by podle mě bylo, aby odškodnění bylo u všech stejné, jak u českého, tak i u polských horníků," řekl k tomu Babiš.

Mluvčí OKD Ivo Čelechovský krátce před tím ČTK řekl, že u českých horníků odškodnění vyplývá z kolektivní smlouvy, podle níž by měl každý člen nejbližší rodiny, tedy vdova a případně nezletilé děti, dostat odškodné ve výši 240.000 korun. Polské horníky by měla odškodnit agentura, která je zaměstnala. Vzhledem k rozsahu neštěstí ale OKD řeší, jak by se na tomto odškodnění podílela, řekl mluvčí.

V době neštěstí pracovalo v dole 23 horníků. Většina byla ze zprostředkovatelské agentury Alpex, jejíž zástupci jsou podle Čelechovského i na místě neštěstí.

Zemřelým bylo od 25 do 53 let, OKD je v kontaktu s jejich rodinami a řeší kompenzace a odškodnění. Česku přicházejí kondolence z EU.

Po výbuchu metanu museli záchranáři podle velitele jejich čety uzavřít v dole několik kilometrů dlouhý úsek, aby zamezili šíření ohně a mohli ho uhasit. Na chlazení prostoru budou používat dusík a to potrvá několik týdnů, teprve poté bude možné vyprostit těla a dopravit je na povrch, řekl ČTK záchranář. Podle něj se četa, která v podzemí zasahovala ve čtvrtek, dostala až k mrtvým horníkům, takže je jasné, že výbuch nikdo nepřežil. Na místě ale byly podle záchranáře tak nebezpečné a riskantní podmínky, že nebylo možné těla vyprostit.

Na pomoc pozůstalým byla vyhlášena i veřejná sbírka, kterou zorganizoval poslanec Josef Hájek (ANO) a Spolek svatá Barbora, který pomáhá dlouhodobě hornickým sirotkům. Přispět lze na bankovní účet 1657156389/0800 s variabilním symbolem 20122018, který odpovídá datu neštěstí.

"Vyjadřuji jménem ČBK upřímnou soustrast rodinám obětí výbuchu ve Stonavě a zahrnujeme ve svých modlitbách všechny oběti, zraněné a jejich blízké. Jsme připraveni poskytnout duchovní pomoc všem pozůstalým této tragédie, zvláště nyní před Vánocemi," uvedl generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl.

"Zpráva o důlním neštěstí v dole ČSM ve Stonavě nás hluboce zasáhla, o to více, že nastala v této předvánoční době. Vyjadřujeme svou upřímnou soustrast všem pozůstalým po obětech neštěstí a zahrnujeme ve svých modlitbách všechny oběti, zraněné a také rodiny, které neštěstí zasáhlo," uvedli ostravsko-opavští biskupové.

Martin David, pomocný biskup ostravsko-opavský, vzpomněl na oběti při dnešní ranní mši, ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz bude obětovat za zemřelé, všechny oběti a rodiny půlnoční mši 24. prosince v ostravské katedrále.