reklama

"Dal jsem výzvu naším občanům, aby letošní vánoční svátky a přechod do nového roku, pokud možno, oslavovali spíše zamyšlením, bez petard a ohňostrojů," řekl ČTK Feber. Obec určitě připraví i pietní akt. Hovořit o jeho konkrétní podobě je podle starosty ale ještě předčasné.

"Jsme hornická obec a velice to vnímáme, jsme z toho špatní. Vyvěsili jsme samozřejmě smuteční vlajku. Máme tady klub krojovaných horníků s více než stoletou tradicí, takže určitě připravíme nějaký pietní akt, abychom vyjádřili soucit s horníky a jejich rodinami," uvedl Feber. Podle něj lidem rozsah tragédie teprve začíná docházet. "Je to poměrně čerstvé. V obci je ticho. Nepamatuji si, že by se přímo ve Stonavě něco takového stalo," uvedl Feber.

Památku zesnulých horníků dnes uctí i v krajské Ostravě. "Světelné dominanty Ostravy, věž Nové radnice a Sýkorův most, dnes večer pohasnou k uctění památky tragicky zahynulých horníků při neštěstí ve Stonavě," uvedl Petr Havránek z ostravského magistrátu.

Moravskoslezský kraj nyní hledá způsob, jak by mohl finančně pomoci rodinám po zesnulých hornících. "Je to obrovské neštěstí. Exploze v Dole ČSM u nás úplně proměnila předvánoční atmosféru. Vyjadřuji hlubokou soustrast všem pozůstalým. Kromě slov útěchy mohu slíbit, že Moravskoslezský kraj najde způsob, jak pozůstalým nabídnout pomocnou ruku," uvedl hejtman Ivo Vondrák (ANO).