Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ostrá reakce na Urbi et Orbi: Psycholog si podal Duku a jeho "trapné výlevy"

Dominik Duka
Dominik Duka
Foto: Česká televize

Papež František dnes ve Vatikánu přednesl tradiční poselství Urbi et orbi, v němž nabádal lidi k tomu, aby vnímali rozmanitost jako zdroj obohacení. Známý psycholog Dalibor Špok má pochybnosti o tom, že pražské arcibiskupství tento úkol plní. Odvolává se i na rozepři kardinála Dominika Duky s knězem Tomášem Halíkem.

„Opravdu Dominik Duka a česká biskupská konference učinili v úkolu „vnímat rozmanitost jako zdroj obohacení, nikoli jako nebezpečí“ svými hysterickými výlevy proti Istanbulské úmluvě a trapném umravňování „liberálních“ kněží (Petráček, Halík) pravý krok?“ ptá se na svém Twitteru psycholog a publicista Dalibor Špok.

Opravdu D.Duka a česká biskupská konference učinili v úkolu "vnímat rozmanitost jako zdroj obohacení, nikoli jako nebezpečí" (Papež František, Urbi et Orbi) svými hysterickými výlevy proti Istanbulské úmluvě a trapném umravňování "liberálních" kněží (Petráček, Halík) pravý krok?

— Dalibor Špok (@daliborspok) 25. prosince 2018

Papež František v dnešním tradičním poselství Urbi et orbi (Městu a světu) zdůraznil důležitost soužití různých národů, kultur a náboženství. Lidi po celém světě rovněž vybídl, aby rozmanitost vnímali jako zdroj obohacení, nikoli jako nebezpečí.

Špok ve svém tweetu poukazuje na při v rámci české katolické církve. Kněz Tomáš Halík se dostal do sporu s pražským arcibiskupem Dominikem Dukou po zářijovém kázání kněze Petra Piťhy, který tehdy varoval před přijetím Istanbulské úmluvy slovy o přetrhání rodinných vazeb, zabavování dětí či nadřazeném postavení homosexuálů.

Halík se proti nim ohradil, Piťhův proslov prý vyvolal více paniky než naděje. Duka nakonec kněze a profesora Filozofické fakulty UK úředně napomenul. „Vidím, že naše pohledy na kulturu dialogu v církvi a výzvu papeže Františka, abychom se vyjadřovali svobodně a otevřeně, jsou odlišné,“ konstatoval už tehdy Halík.

Témata:  Dominik Duka Urbi Et Orbi Tomáš Halík

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy