Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

10 událostí, které hýbaly Českem v roce 2018

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Dvoje volby, tragické katastrofy s několika oběťmi na životech i neobvyklé přírodní poměry. Server EuroZprávy.cz připravil přehled událostí, které během uplynulých 12 měsíců ovlivnily život lidí v České republice.

Zemanova obhajoba

Ve lednu se konala historicky druhá přímá volba prezidenta České republiky. Úřadující hlavě státu Miloši Zemanovi se v ní postavilo osm protikandidátů, mimo jiné textař a podnikatel Michal Horáček, někdejší diplomat Pavel Fischer či bývalý premiér Mirek Topolánek.

Do přímého souboje se Zemanem však pronikl se ziskem necelých 27 % bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš. Miloš Zeman, který v úvodním kole obdržel přes 38,5% hlasů, svolil před druhým kolem i ke dvěma televizním debatám. I díky nim získal rozhodující náskok a byl znovuzvolen prezidentem republiky nadpoloviční většinou 51,36 % hlasů.

Tragický požár hotelu v Praze

Řadě zahraničních turistů změnil život lednový požár hotelu Eurostars David v pražské Náplavní ulici, který vypukl 20. ledna po 18. hodině. Ačkoliv jej hasiči uhasili zhruba za hodinu, počet obětí se po několika měsících zastavil na pěti. Několik dalších lidí bylo zraněno a hotel v centru metropole byl kompletně evakuován.

Jak ukázalo následující vyšetřování, za vznikem požáru stála něčí nedbalost, nebo dokonce úmysl. Vyšetřovatelé rovněž konstatovali zásadní nedostatky v požární bezpečnosti.

Demonstrace proti nástupu Zdeňka Ondráčka do čela GIBS

Na začátku března po řadě demonstrací proti jeho osobě rezignoval komunistický poslanec Zdeněk Ondráček na pozici šéfa komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů. V jejím čele byl po předchozí tajné volbě pouze čtyři dny.

Některým občanům i poslancům vadila především jeho kontroverzní minulost. Ondráček totiž jako příslušník Pohotovostního pluku v roce 1989 zasahoval proti demonstrantům proti totalitnímu režimu. On sám se hájil slovy, že dodržoval tehdejší zákony, zásahu proti bezbranným lidem nijak nelitoval.

Výbuch v chemičce v Kralupech nad Vltavou

22. března došlo v areálu chemičky Unipetrol v Kralupech nad Vltavou k tragédii. Exploze tankovací nádrže usmrtila 5 rumunských dělníků i jednoho Čecha, další dva lidé vyvázli z incidentu se zraněním. Jednalo se o nejtragičtější výbuch v průmyslovém objektu v historii České republiky.

Návrat domů kardinála Berana

V dubnu se do Česka téměř 49 let po jeho smrti vrátily ostatky kardinála Josefa Berana, který byl symbolem útlaku církve za minulého režimu. Místem jeho posledního odpočinku je od letoška nově zřízený sarkofág v kapli sv. Anežky v katedrále sv. Víta.

Kardinál Beran byl od roku 1946 pražským arcibiskupem, po únoru 1948 ale odmítl podřídit církev komunistické moci. Komunisté jej v následujících letech internovali na různých místech, v roce 1965 mu stát dovolil cestu do Říma u příležitosti jmenování kardinálem. Beran se následně nesměl vrátit do vlasti a v římském exilu tedy v roce 1969 zemřel.

Abnormální sucho a kůrovcová kalamita

České lesy nadále devastuje nejhorší kůrovcová kalamita v novodobé historii. Ještě loni napadal tento brouk jen něco kolem 6 milionů metrů krychlových dřeva, letos už je postižen téměř trojnásobek. Současnou situaci způsobuje především abnormální sucho, které v posledních letech zasáhlo Českou republiku.

Ve velké části země chybí od roku 2015 téměř 500 milimetrů srážek, v extrémních případech až 700 milimetrů. Srážkový deficit přitom trvá už od začátku desetiletí. Rostou naopak teploty, letos bylo v Česku hned 30 tropických dnů.

Padlí vojáci v Afghánistánu

Letošní rok byl druhým nejtragičtějším rokem v historii zahraničních misí Armády ČR. Na počátku srpna zemřeli při sebevražedném útoku rotný Martin Marcin a desátníci Kamil Beneš s Patrikem Štěpánkem. Rotný Tomáš Procházka podlehl v říjnu střelnému zranění, které mu přivodil afghánský insider.

Všechny čtyři padlé vojáky vyznamenal ministr obrany Lubomír Metnar Křížem obrany státu in memoriam. Tři oběti srpnového sebevražedného útoku ocenil 28. října i prezident Miloš Zeman Medailí za hrdinství.

Komunální a senátní volby

Počátkem října se uskutečnily komunální a senátní volby. Zastupitelstva obcí už tradičně ovládli nezávislí kandidáti, kteří obsadili nadpoloviční většinu křesel. Ze zaběhnutých politických stran uspěly především hnutí ANO a ODS.

Občanští demokraté pak zvítězili ve volbách do Senátu, v němž osobou Jaroslava Kubery nově obsadili post předsedy. ODS získala 10 ze 27 mandátů, oproti předchozímu období se polepšila o šest křesel. Totální krach naopak zaznamenali sociální demokraté, kteří ze 13 mandátů obhájili jediný.

100 let Československa

28. října uplynulo 100 let od vzniku Československa, což bylo třeba náležitě oslavit. V ulicích hlavního města se uskutečnila velkolepá vojenská přehlídka, slavnostně se opět otevřelo zrekonstruované Národní muzeum a došlo i na ohňostroj.

Do Prahy dorazili rovněž zahraniční představitelé. Cestu sem vážila německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Emanuel Macron i slovenský premiér Peter Pellegrini společně s prezidentem Andrejem Kiskou.

Výbuch metanu v dole ČSM

Předvánoční idylu narušila minulý čtvrtek zpráva o tragédii v dole ČSM ve Stonavě. Výbuch metanu tam usmrtil 12 polských a jednoho českého horníka. Další dva zranění horníci doposud bojují o život v nemocnici.

V Polsku byla uplynulá neděle dnem státního smutku, na podporu rodin zemřelých horníků se vybralo téměř tři čtvrtě milionu korun. Včera ráno byly v ponuré atmosféře opět obnoveny práce v dole, pokračují rovněž záchranné práce, na místě výbuchu nadále panují teploty kolem 100 stupňů.

Témata:  Česká republika EuroZprávy.cz kůrovec Miloš Zeman Zdeněk Ondráček

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy