Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velký přehled: Chystáte se na ohňostroje? Víme, kam zajít

Ohňostroj, ilustrační fotografie
Ohňostroj, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Hned ve čtyřech krajských městech se místní obyvatelé na Nový rok nedočkají slavnostního ohňostroje. V těch ostatních platí následující: zpravidla se konají v centru města a začínají v 18:00, najdou se však některé výjimky. Více se dozvíte v našem následujícím přehledu.

Nejpompéznější novoroční ohňostroj přichystalo už tradičně hlavní město, které na něj poskytlo nejvyšší částku ve své historii, přes 2 miliony korun. Stejně jako v předchozích letech odstartuje 1. ledna v 18:00 a trvat bude téměř 11 minut.

Ohňostroj s názvem Praha svobodná aneb 30 let od Sametové revoluce bude v pěti dějstvích vyprávět příběh revoluce roku 1989, v hudebním doprovodu tak nebude chybět kultovní Modlitba pro Martu. Zazní však i hity legendárních britských formací Beatles a Rolling Stones.

Vzhledem k místu odpalu v Letenských sadech jsou vhodnými místy ke sledování nedaleké mosty, přilehlá nábřeží či Pařížská ulice. Na vybrané místo se doporučuje dorazit alespoň s půlhodinovým předstihem. Právě v 17:30 bude přerušen provoz tramvají na mostech a nábřežích.

Naopak v moravské metropoli město žádný ohňostroj neorganizuje. V Brně se totiž stal tradicí vánoční ohňostroj, který o uplynulém víkendu odpálili na Kraví hoře. Bez pyrotechniky se novoroční oslavy obejdou i v Karlových Varech, Liberci nebo Pardubicích.

V Ostravě a Plzni suplují roli magistrátu městské obvody. Obvod Ostrava-Jih odpálí svůj ohňostroj rovněž na Nový rok v 18 hodin z kruhového objezdu v Hrabůvce. V Plzni vypukne spektakulární podívaná, kterou má na starosti centrální městský obvod, již o půlhodiny dříve na náměstí Republiky.

Již v 17:30 odstartuje ohňostroj také na jihlavském Masarykově náměstí. Na velkých veřejných prostranstvích je od 18:00 uspořádají i Hradec Králové (Velké náměstí), Olomouc (Horní náměstí) a Zlín (náměstí Práce).

Další krajská města zvolila lokalitu u vody. V Ústí nad Labem bude dějištěm ohňostroje Střekovské nábřeží. Po letech budou svědky pyrotechnické show i obyvatelé Českých Budějovic, těšit se na něj mohou u hvězdárny na soutoku Malše a Vltavy. Oba rovněž vypuknou v šest hodin večer.

Témata:  ohňostroje Nový rok Silvestr

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:23

Olaf Scholz varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska

Německý kancléř Olaf Scholz dnes varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy