reklama

České nemocnice se dlouhodobě potýkají s nedostatkem personálu, což se dotýká především pacientů. V poslední době přibývá počet stížností, na nedostatečnou pozornost lékařů si podle nedávného průzkumu organizace Health-Care Institute stěžovala hned čtvrtina respondentů.

Personální nouzi řeší některá zdravotnická zařízení najímáním lékařů ze zahraničí, nejčastěji pak z Ukrajiny. Nejen jejich kvalifikaci chce nyní kontrolovat Česká lékařská komora. Ráda by také monitorovala stavy lékařů a sester v nemocnicích, a to i těch soukromých. Podle šéfa komory Milana Kubka ministerstvo v této činnosti selhává.

K tomu je však nutná změna zákona, která by to představitelům lékařské komory umožnila. V Rakousku či Německu takové kontroly provádějí už dnes. Kubek prý už návrh na novelu zákona několikrát představil ministru Adamu Vojtěchovi, mluvil o ní i s premiérem Andrejem Babišem.

Resort zdravotnictví však o podobné změně legislativy nechce slyšet. Ministr Vojtěch by některé pravomoci lékařské komoře raději odebral, protože se mu nezamlouvá její veřejná prezentace. Naopak by rád diskutoval o povinném členství lékařů v komoře.

Selhání kontrol však připouštějí i někteří jiní odborníci z oboru. Kritice podrobují především metodiku ministerstva, kdy nad činností zdravotnických zařízení mají dohlížet krajské úřady, které je zaregistrovaly. Resort naopak řadu problémů zametá pod koberec.

Česká lékařská komora může však za pochybení trestat pouze lékaře, nikoliv vlastníky nemocnic, kterými jsou často lidé bez vzdělání v tomto oboru. Případná legislativní změna by se tak musela týkat i této problematiky.